Phone Booth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phone Booth
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 2002
Prod.landUSAs flagg USA
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJoel Schumacher
MusikkHarry Gregson-Williams
Foran kamera
MedvirkendeKiefer Sutherland
Katie Holmes
Forest Whitaker
Colin Farrell
Eksterne lenker

Phone Booth er en amerikansk psykologisk thriller fra 2002, og handler om en mann som blir holdt som gissel i en telefonkiosk av en snikskytter. Hovedrollene spilles av Colin Farrell, Forest Whitaker, Katie Holmes og Kiefer Sutherland.

Filmen ble regissert av Joel Schumacher, med musikk av Harry Gregson-Williams. Filmen er satt i sanntid, slik at handlingen foregår over en like lang periode som det tar å se den. Selv om handlingen er lagt til New York City, ble den filmet i sentrum av Los Angeles. Dette er den tredje filmen med både Kiefer Sutherland og Forest Whitaker, og de hadde tidligere spilt sammen i Article 99 (1992) og Last Light (1993).

Handling[rediger | rediger kilde]

Stu Shepard (Colin Farrell) er en arrogant fyr som kurtiserer en kvinne ved navn Pam (Katie Holmes) bak sin kones rygg. Han bruker en offentlig telefonkiosk for å kontakte Pam, men i løpet av denne samtalen blir han avbrutt av en mann som prøver å gi ham en pizza, men Stu avviser og fornærmer ham. Når Stu er ferdig med telefonsamtalen, ringer telefonen igjen. Stu svarer og han som ringer (Kiefer Sutherland) kjenner flere personlige detaljer om Stu. Stu blir også advart om at han ikke kan forlate telefonkiosken, ellers blir han skutt.

Innringeren forteller at han tidligere kontaktet to andre personer som gjorde flere dårlige gjerninger (en var pedofil, og den andre drev med insidehandel og kvittet seg med alle sine opsjoner rett før aksjekursene kollapset). Han ga begge mennene en mulighet til innrømme sannheten, men de nektet og ble drept. For å demonstrere trusselen skyter han mot ett leketøy i nærheten av telefonkiosken. Skuddet blir ikke oppdaget av andre enn Stu. Mannen i telefonen krever at Stu innrømmer sine ugjerninger for å unngå å bli drept. Mannen ringer Pam, og setter henne over til Stu som avslører at han allerede er gift. Innringeren sier at Stu må avsløre til sin kone at han er utro.

Før Stu rekker å gjøre noe, banker tre prostituerte kvinner på telefonkiosken og krever å få bruke den. Stu nekter fordi han ble advart om at han ikke kan gå sin vei eller avsløre hva som skjer. Halliken til de prostituerte knuser vinduet i kiosken og slår løs på Stu. Innringeren tilbyr Stu å drepe halliken, og deretter spør han om Stu kan høre ham. Når Stu svarer ja, misforstår han og skyter halliken som sjangler litt bortover før han faller død om. De prostituerte skylder på Stu, og anklager ham for å ha en pistol på seg. Politi og massemedia kommer raskt frem til stedet. Politimannen Ed Ramey (Forest Whitaker) prøver å forhandle med Stu og vil at han skal overgi seg, men Stu nekter, av frykt for å bli skutt. Det viser seg at snikskytteren la et våpen i telefonkiosken før han ringte Stu, og politiet tror at Stu drepte halliken.

Både Stus kone og elskerinne kommer til stedet, og innringeren krever at Stu forteller sannheten, hvilket han gjør. Innringeren sier også at Stu må velge en av dem, og den andre vil bli drept. Samtidig som Stu snakker i telefonen med snikskytteren, bruker han i hemmelighet sin egen mobiltelefon til å ringe sin kone som skjønner hva som egentlig skjer og forteller politiet om dette. I mellomtiden tilstår Stu til alle som ser på at hele livet hans er en stor løgn, og at han prøver å gjøre seg selv viktigere enn han egentlig er. Denne tilståelsen gir politiet tid til å spore telefon-samtalen til ett hus i nærheten. Mannen som ringer sier at hvis politiet kommer på døren hans, så han vil drepe kona til Stu før politiet klarer å stoppe ham. I panikk tar Stu pistolen, forlater telefonkiosken, og roper at snikskytteren burde drepe ham i stedet. Politiet skyter Stu samtidig som de bryter seg inn i rommet som oppringingen ble sporet til, bare for å finne ett skytevåpen og liket av en mann.

Stu gjenvinner bevisstheten og finner ut at politiet bare brukte gummikuler på ham. Stu blir lykkelig gjenforent med sin kone. Politiet bærer ut liket av mannen de fant, og Stu identifiserer ham som mannen som tidligere prøvde å gi ham en pizza. Stu får medisinsk behandling i en ambulanse. Bildøren står åpen og en mann med en koffert (Kiefer Sutherland) går forbi og tilstår at det var han som egentlig står bak og at han drepte pizza-mannen fordi han trengte en syndebukk. Han advarer Stu om at hvis hans nyvunne ærlighet ikke varer, så vil Stu høre fra ham igjen. Mannen forsvinner i folkemengden, og Stu er ute av stand til å slå alarm fordi han ble kraftig bedøvet av ambulansepersonellet.

Skuespillere.[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]