Philorheithridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philorheithridae
Nomenklatur
Philorheithridae
Mosely, 1936
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenVårfluer
Økologi
Antall arter: 23
Habitat: i og ved ferskvann.
Utbredelse: Australia, Sør-Amerika og Madagaskar
Inndelt i

Philorheithridae er en gruppe (familie) av insekter som hører til ordenen vårfluer (Trichoptera). Larvene lever i ferskvann. De voksne lever ikke langt fra vannet de vokser opp i.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store vårfluer (vingespenn 16–35 mm) med kraftige antenner omtrent så lange som forvingene, som er uregelmessig flekkete. Hodet mangler punktøyne (ocelli), maksillarpalpene har tre til fem ledd hos hannene og alltid fem ledd hos hunnene. Hannene har vanligvis et par hårbærende utvekster foran hodet. Frambeina har to sporer, mellom- og bakbeina fire.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene er rovdyr som lever i rasktrennende bekker. De lager sylindriske larvehus av grus holdt sammen med silke. De voksne vårfluene sitter gjerne på overhengende greiner over bekkene larvene lever i. De holder antennene tett sammen og rettet forover, og med sin smale kropp ligner de mye på kvister. Om de føler seg truet, stuper de ned på vannflaten og lar seg drive nedover med strømmen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er sørlig og var bare kjent fra Australia og Sør-Amerika før det i 2008 ble beskrevet en slekt med tre arter fra Madagaskar ([1]).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]