Philippe de Champaigne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Jean-Antoine de Mesme (1598 – 1673), president av Parlement de Paris

Philippe de Champaigne (født 26. mai 1602 i Brussel, Belgia, død 12. august 1674 i Paris, Frankrike) var en fransk barokkmaler.

Han ble født i Brussel, inn i en fattig familie. Champaigne var en elev av landskapsmaleren Jacques Fouquières. Han flyttet til Paris i 1621, hvor han arbeidet med Nicolas Poussin i dekorasjonen av Palais du Luxembourg under ledelse av Nicolas Duchesne, hvis datter han giftet seg med.

Etter sin beskytter Duchesnes død, arbeidet Champaigne for dronningmoren Marie de Medicis og for Richelieu, for hvem han dekorerte kardinalens palass, kuppelen til Sorbonne-kirken og andre bygninger. Han var medlem av Académie Royale de Peinture i 1648.

Senere i livet (1640), kom han under påvirkning av jansenismen. Etter at hans lammede datter angivelig mirakuløst ble helbredet ved nonneklosteret i Port-Royal, malte han det berømte, men utypiske maleriet Ex-Voto (1662), nå i Louvre, som representerer kunstnerens datter med Cathérine-Agnès Arnauld.

Champaigne produserte et veldig stort antall malerier, hovedsakelig religiøse verker og portretter. Han var påvirket av Rubens i begynnelsen av sitt liv, stilen ble senere mer asketisk.

Han døde i Paris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Philippe de Champaigne – bilder, video eller lyd