Philip Zimmermann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Philip Zimmermann
PRZ closeup cropped.jpg
Født12. februar 1954[1]Rediger på Wikidata (67 år)
CamdenRediger på Wikidata
Utdannet ved Florida Atlantic UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Kryptograf, matematiker, programmerer, menneskerettsaktivist, informatiker, professor[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser EFF Pioneer Award (1995), Internet Hall of Fame (2012), Norbert Wiener Award for Social and Professional Responsibility (1996)Rediger på Wikidata

Philip R. Zimmermann (født 12. februar 1954) er opphavsmannen til Pretty Good Privacy (PGP), programvare for kryptering av e-post.

Zimmermann publiserte programmet som freeware i 1991, i kjølvannet av kraftig vekst på Internett, og ga dermed vanlig folk et verktøy for å sende privat e-post. Dessverre for Zimmermann er det ulovlig i USA og eksportere avansert krypteringsteknologi og han ble satt under etterforskning. Den urimelige rettsførfølgelsen tålte ikke medienes lys da tilhengere valgte å publisere programvarekoden i bokform for å illustrere forsvarets poeng; krypteringsalgoritmer må være skjermet av allmenn ytringsfrihet. Tiltalen frafalt i 1996 og Zimmermann grunnla sitt eget selskap.

2006 lanserte Zimmermann et nytt program, Zfone, for kryptering av taleforbindelsen over internett som vil sørge for at uvedkommende ikke kan overhøre samtaler på ip-telefoni.

Zimmermann har mottatt en rekke priser. 1995 oppga Newsweek at Zimmermann var blant de 50 mest innflytelsesrike menneskene på Internett, og 2001 ble han tatt opp i CRN Industry Hall of Fame.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Phil Zimmermann, SNAC Ark-ID w6m16k8n, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ philzimmermann.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]