Hopp til innhold

Freeware

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Freeware er programvare som kan benyttes uten at det skal betales noen avgift til produsenten. Juridiske forhold som eiendomsrett og opphavsrett tilligger normalt produsenten. Kildekoden er normalt ikke tilgjengelig for brukeren, og modifikasjoner av programmet tillates normalt ikke. Derimot er det vanligvis lov å distribuere programmet videre. Disse forholdene grenser opp mot fri programvare, som er et annet relatert begrep. Forskjellen er at freeware relaterer seg til kostnad mens fri programvare relaterer seg til lisensregler. Freeware kan være knyttet mot en rekke lisensforutsetninger.

Bakgrunnen for at programvare utgis på denne måten er forskjellig:

  • Donasjon: Produsent ønsker å dele noe han har laget med andre, enten av idealistiske grunner eller fordi han av forskjellige grunner ikke ser noe inntektspotensial i produktet.
  • Lokkevare: Produsent har andre produkter han ønsker å få fokusert, og benytter freeware som et middel til dette.
  • Adware: Adware er strengt tatt freeware, men brukeren «betaler» for å bruke produktet ved å gi produsenten reklameinntekter.

Følgende kategorier beveger seg mot Shareware som er en måte å distribere betalbar programvare på:

  • Nagware: Programmet har fullverdig funkjonalitet, men også dialogbokser som en eller flere ganger formidler at programmet kan benyttes uten disse dialogboksene dersom det betales for en lisens.
  • Crippleware: Programmet fungerer og kan benyttes, men mangler funksjonalitet.
  • Shareware: Programmet kan benyttes kostnadsfritt for en periode. Deretter må det betales for lisens.

Det finnes også mellomformer mellom disse kategoriene.