Hopp til innhold

Phang Nga (kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phang Nga kommune, i provinsen Phang Nga.
Phang Nga rådhus, foran Chang-fjellet.

Amphoe Phang Nga (Phang Nga kommune) er en kommune i provinsen Phang Nga i Thailand. Den ligger ved Phang Nga-bukten og grenser i nord til provinsen Surat Thani og i sørøst til provinsen Krabi.

Kommunen utgjør 549,6 km² og har 38 426 innbyggere (2005). Kommunesenteret er byen Phang Nga med om lag 10 000 innbyggere. Andre tettsteder er Nop Pring, Thung Kha Ngok, og Bang Toei.

Geografi og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Kommunen strekker seg i nord-sør retning fra de skogkledde fjellrekkene i nord (1.050 moh.) via skogkledde åser og ned til det sterkt forgrenede deltalandskapet i sør, hvor en rekke små elver renner ut i bukta. Det er store mangroveområder og våtmarker i dette landskapet.

Ao Phang Nga (Marine) nasjonalpark dekker hele Phang Nga-bukten på 400 km², men har hovedkontor og besøkssenter i elveutløpet for elven Ko Panyi. nasjonalparken er et av et av i alt tolv vårmarksområder i Thailand som er erklært globalt verneverdige etter Ramsarkonvensjonen. Den ble opprettet 29.april 1981, har Ramsar-ID-nummer 1185, og fikk Ramsar-statusen 14.august 2002.

Ko Panyi-elva er blant de største i provinsen, og dens nedbørsområde dekker nesten hele kommunen. Den eneste større øyen er Ko Mah Noi, øvrige øyer i bukta tilhører nabokommunene.

Dyrelivet spenner fra tropiske regnskogsarter i fjellene i nord til marine arter av fisk og skilpadde i sør.

Samferdsel, økonomi og utdanning[rediger | rediger kilde]

Riksvei 4 går gjennom kommunen fra sørvest til nordøst, mens riksvei 405 er en alternativ, sørlig rute til nabokommunen Thap Put i øst.

Turisme er en relativt viktig næringsvei, knyttet til nasjonalparker og rike templer – ikke minst den liggende, forgylte kjempe-buddhaen ved tempelet Wat Suwan Khuha. Ellers er kystfiske og landbruk viktigst, med utstrakt dyrking av bananer, gummi, grønnsaker og krydder på kystsletta og i fjelldalene.

Det er kraftverk og en større transformatorstasjon i Nop Pring, 7 km nord for Phang Nga.

Hovedbyen Phang Nga har sykehus, en teknisk høyskole (Phang Nga Technical College), samt et kontor for gummiplantings-fondet.