Hopp til innhold

Petroleumsprodukter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Petroleumsprodukter, også kalt oljeprodukter, er en samlebetegnelse på alle slags produkter som blir laget av petroleum (råolje, naturgass og naturgasskondensat) i et oljeraffineri. Raffinerte oljeprodukter selges i sluttbrukermarkedet gjennom bensinstasjoner, forhandlernett og nedstrømsselskapenes direkte salg til storkundemarkedet. Slike produkter omfatter alt fra de letteste petroleumsgassene (propan) til tunge fyringsoljer.

Betegnelsen kan også brukes med videre betydning om stoffer, halvfabrikata og gjenstander som er laget av olje, for eksempel råstoffer til den petrokjemiske industrien og ferdige plastprodukter.

Produkteksempler

[rediger | rediger kilde]

De oljeselskapene som selger raffinerte oljeprodukter i Norge, bruker flere samlebetegnelser i statistikkene sine. Oversikten under viser noen av disse.

Bilbensin omfatter alle typer bensin som selges på bensinstasjonene, også til propellfly. Parafin omfatter både fyringsparafin til oppvarming og flydrivstoff, også kalt jetdrivstoff, som brukes i sivile og militære fly. I tillegg kommer brennstoffer, væsker, industrioljer, smøremidler (smøreoljer), fett, fettstoffer og gasser på råoljebasis.

Oljeenergiprodukter

[rediger | rediger kilde]

Andre produkter

[rediger | rediger kilde]

Vegetabilske og animalske oljer

[rediger | rediger kilde]

Vegetabilske og animalske olje- og fettprodukter til teknisk bruk kalles vanligvis ikke oljeprodukter.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]