Petermann Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petermann Island på kartet over Antarktishalvøya
Petermann Island
Petermann Island
Petermann Island på kartet over Antarktishalvøya

Petermann Island er en liten øy på vestkysten av Den antarktiske halvøy, beliggende rett sør for Booth Island og Lemaire Channel i Wilhelm Archipelago.[1] Petermann Island er en to kilometer lang, lav avrundet øy som er hjemsted for verdens sørligste koloni av bøylepingviner. Det er også en stor forekomst av adeliepingviner her.

Øya ble oppdaget av en tysk ekspedisjon i 1873–74 som kalte den opp etter geografen August Petermann.[1] Den franske antarktisekspedisjonen 1908–10 under ledelse av Jean-Baptiste Charcot benyttet en liten vik på sørøstsiden av øya som vinterhavn for sitt ekspedisjonsskip «Pourquoi-Pas?». Viken ble gitt navnet Port Circumcision fordi den ble oppdaget 1. januar 1909 (Jesu omskjæringsdag).

Rester av hyttene bygd av ekspedisjonen er ikke lenger synlig, men en steinvarde oppført på Megalestris Hill står fortsatt med en kopi av en blyplakett med mannskapsliste. Varden er oppført på listen over historiske steder og kulturminner i Antarktis og er beskyttet av bestemmelsene som er gitt i Antarktistraktaten.

På øya finnes også rester av en nødhytte bygget av Argentina i 1955 og et kors til minne om tre medlemmer av British Antarctic Survey som omkom i 1982 under et forsøk på å krysse havisen fra Faraday Station til Petermann Island.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Petermann Island SCAR Composite Gazetteer of Antarctica (USA). Katalognr. 11150

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]