Hopp til innhold

Peter Fechter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Fechter
Født14. jan. 1944[1]Rediger på Wikidata
Berlin[2]
Død17. aug. 1962[1]Rediger på Wikidata (18 år)
Checkpoint Charlie
BeskjeftigelseMurer Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland[3]
GravlagtAuferstehungsfriedhof

Minnesmerke over Fechter
Inskripsjonen på minnesmerket lyder: «...er wollte nur die Freiheit» (norsk: «...han ønsket seg bare friheten»).

Peter Fechter (født 14. januar 1944, død 17. august 1962) var en murerlærling fra Øst-Berlin som 18 år gammel ble det første dødsofferet for Berlinmuren.

Fluktforsøk

[rediger | rediger kilde]

Omkring et år etter at oppførelsen av muren startet, fredag den 17. august 1962 ca. kl. 14:15, forsøkte han å flykte fra DDR sammen med sin 18-årige venn og arbeidskollega Helmut Kulbeik. Planen var å gjemme seg i et snekkerverksted ved muren og, etter å ha observert de østtyske grensevaktene, hoppe ut av et vindu inn i den såkalte dødsstripen som lå mellom muren og et parallelt gjerde som var under oppførelse, løpe gjennom den og klatre over muren i nærheten av Checkpoint Charlie inn i bydelen Kreuzberg i Vest-Berlin.

Da de hadde klatret opp på muren begynte imidlertid de østtyske grensevaktene å skyte på dem. Kulbeik klarte å komme over muren, men Fechter ble truffet av flere skudd og falt tilbake til dødsstripen hvor han ble liggende hjelpeløs. Han begynte å skrike om hjelp, og det dannet seg store menneskemengder på begge sider av muren. På østsiden ble menneskene omgående spredt av de østtyske soldatene, og på vestsiden ble et stort politioppbud samlet. De vesttyske politimennene forsøkte å kaste bandasjer inn til Fechter, men kunne ikke få seg til å gå inn. Hverken de østtyske grensevaktene i DDR eller de amerikanske soldatene ved Checkpoint Charlie forsøkte å hjelpe ham, selv om en stadig økende menneskemengde høylytt oppfordret dem til å gjøre det. Peter Fechter blødde ihjel og døde etter en time. Folkemengden i Vest-Berlin ropte «mordere» til de østtyske soldatene, som fjernet liket. De amerikanske soldatene hadde fått ordre av sine overordnede om å ikke foreta seg noe.

Reaksjoner

[rediger | rediger kilde]

Drapet på Peter Fechter og grensevaktenes grusomhet førte til raseri i den vesttyske befolkningen. Det var også skuffelse over okkupasjonssoldatenes passivitet. En buss med sovjetiske okkupasjonssoldater ble steinet av oppbragte berlinere, og også amerikansk militært personell ble utsatt for verbale og fysiske angrep i etterkant av episoden.

Begravelse, monument

[rediger | rediger kilde]

Peter Fechter ble begravet på Oppstandelsesgravlunden i Berlin-Weißensee. Etter den tyske gjenforeningen ble det bestemt å gjøre hans grav til æresgrav. I Zimmerstrasse på stedet hvor han ble drept ble det etter gjenforeningen oppført et monument for Peter Fechter.

To tidligere østtyske grensevakter ble dømt til fengsel for drapet i mars 1997.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Checkpoint Charlie, la historia del paso más famoso del Muro de Berlín»[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]