Pervyje na Lune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pervyje na Lune
orig. Первые на Луне
Generell informasjon
GenreScience fiction-film,[1] fiktiv dokumentar
NasjonalitetRussland
Premiere2005
Lengde75 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
Regissør(er)Aleksej Fedortsjenko
ManusAleksandr Gonorovskij
Produsent(er)Dmitrij Vorobjov
KlippLjudmila Zalozjneva
Foran kamera
MedvirkendeAndrej Osipov, Anatolij Otradnov
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapSverdlovsk filmstudio
Premiere(r)2005
Eksterne lenker

Pervyje na Lune (originaltittel: Первые на Луне) er en russisk film fra 2005, regissert av Aleksej Fedortsjenko.[2][3]

Handling[rediger | rediger kilde]

En gruppe journalister undersøker et svært hemmelig dokument, og de avdekker en oppsiktsvekkende historie: I årene før andre verdenskrig, i 1938, ble den første raketten oppfunnet i Sovjetunionen - og en gruppe sovjetiske forskere planlegger å sende raketter i bane rundt Månen og tilbake. Filmen følger også utvelgelsen, og opptreningen, av en liten gruppe kosmonauter. Kaptein Ivan Sergeyevich Kharlamov er en av dem, og raketten med ham om bord reiser snart mot Månen - men kontakten med den går snart tapt. Men rom-programmet fra 1930-tallet ser ut til å ha blitt oppløst umiddelbart etter dette.

Årsaken til oppløsningen kan være Stalins utrenskninger under Moskvaprosessene, eller utbruddet av andre verdenskrig. Det blir antydet at Kharlamov kom seg tilbake til jordkloden, men tilsynelatende uten hjelp fra rom-programmet. En rekke menn blir vist er mistenkte for å være Kharlamov. NKVD ser ut til å gjennomføre en etterforskning av programmet - men det antydes at alle de involverte, inkludert Kharlamov selv, deretter levde i skjul.

Det ser ut til at kapselen med Kharlamov returnerte til jordkloden og landet i Chile, og at Kharlamov reiste til det russiske fjerne østen via Polynesia og Kina - men fryktet å bli arrestert når han kom tilbake. Kharlamov blir senere oppdaget igjen på de mongolske steppene etter Slaget om Khalkhin Gol, etter å ha fått en alvorlig traumatisk hjerne-skade. Etter å ha gjennomgått psykiatrisk behandling ved et sanatorium i Chita, forsvinner han. Hans kone gifter seg senere på nytt med en annen mann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]