Pertti Karppinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pertti Karppinen
Pertti Karppinen 1980b.jpg
Født17. februar 1953 (65 år)
Vehmaa
Søsken Reima Karppinen
Barn Eeva Karppinen
Beskjeftigelse Roer
NasjonalitetFinland
Sportroing

Pertti Johannes Karppinen (født 17. februar 1953 i Vehmaa) er en tidligere finsk roer som vant tre olympiske gullmedaljer på rad i singlesculler, i 1976, 1980 og 1984. I tillegg ble han verdensmester i 1979 og 1985. Karppinen åpnet vanligvis roligere enn konkurrentene, og lå ofte flere båtlengder etter dem, før han avsluttet med en meget sterk spurt.

Karppinen og den tyske roeren Peter-Michael Kolbe rivaliserte om tittelen som verdens beste singlesculler. Selv om Kolbe hadde flere OL- og VM-medaljer enn noen annen singlesculler i historien, vant han aldri OL-gull. To ganger, i 1976 og 1984, ledet Kolbe hele løpet, men ble tatt igjen av Karppinen på de aller siste metrene. Kolbe og Karppinen møttes ikke under lekene i Moskva i 1980 fordi Vest-Tyskland valgte å boikotte lekene i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan.

Karppinen og Kolbe møttes for siste gang under Sommer-OL 1988. Karppinen nådde ikke finalen, men vant trøstefinalen og kom dermed på 7.-plass. Kolbe tok på nytt sølv etter å ha blitt slått av unggutten Thomas Lange. Karppinen deltok også i Sommer-OL 1992, der han endte på 10.-plass.

Karppinen og russeren Vjatsjeslav Ivanov er de eneste mannlige roerne som har vunnet OL-gull i singlesculler tre ganger på rad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]