Diskusjon:Personnummer

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det har blitt lagt inn en feil her som jeg slettet, og forklarer her for at vi skal slippe å få den inn igjen. Fødselsnummeret er ikke det samme som sekssifret fødselsdato, men fødselsdato + femsifret personnummer. Jfr. forklaring fra Skatteetaten.

Enheter og identifikasjonsbegreper
Fødselsnummeret består av 11 siffer hvorav de 6 første 
angir personens fødselsdato, i rekkefølge  dag, måned, 
år. De 3 neste er et individnummer som tildeles fortløpende 
innen den enkelte fødselsdato. Det første sifferet angir 
i hvilket århundre en person er født (født fra 1850 -  
1899 har individnummer 750 - 500, mens personer født 1900 -
1999 får individnummer 499 - 000) og siste siffer angir 
personens kjønn (like tall for kvinner og ulike tall for 
menn). Ppersoner som blir født i tidsrummet 2000-2049 
skal ha individnummer fra 999- 500. De 2 siste sifrene 
er kontrollsifre som beregnes etter modulus 11. Det 
første kontrollsifferet beregnes på grunnlag av de 9 
første sifrene, mens det siste beregnes på grunnlag 
av alle de 10 sifrene foran.

Cnyborg 4. des 2005 kl.16:11 (UTC)

Surr med begrepene[rediger kilde]

Jeg tror denne materien trenger en vesentlig ombygging. To grunner:

  • Artikkelen personnummer slik den står, sauser sammen det man på engelsk wiki kaller National identification number og Personal identification number (PIN-kode).
  • Jeg tror ikke det er noen, eller ikke i dagligtale, som benytter uttrykket personnummer når de mener PIN-kode.
  • En encyklopedia bør ikke likestille faglig bruk av ordet personnummer (siste fem av fødselsnummerets 11 siffer) og dagligtalens bruk (hele fødselsnummeret).
  • Ctande 4. des 2005 kl.20:53 (UTC)
Hvordan mener du vi bør gjøre det? --–Duffman 4. des 2005 kl.22:13 (UTC)
Jeg støtter Ctande på at noe bør gjøres; vi kom frem til en ordning (se Diskusjon:Fødselsnummer) som dels er vanskelig å gjennomføre og dels legger artikkelen åpen for uheldige redigeringer fordi det er så mye misforståelser rundt dette. Jeg lurer på om det kan være praktisk å lage en ny artikkel, f.eks. Nasjonalt identifikasjonsnummer, som kan omhandle fenomenet internasjonalt, og så forklare de tekniske sider ved personnummerer her, mens fødselsnummeret og dets bruksområder kan forklares på fødselsnummer. Cnyborg 4. des 2005 kl.23:55 (UTC)
Enig med Cnyborg. Bra løsning. Ctande 5. des 2005 kl.12:11 (UTC)
Jeg skjønte ikke helt hva han mente. Skal vi utvide til tre ulike artikler - personnummer, fødselsnummer og nasjonalt identifikasjonsnummer? --–Duffman 5. des 2005 kl.12:15 (UTC)
Jepp, jeg tror det er nødvendig for å unngå forvirring med begrepene. Både personnummer og fødselsnummer har en konkret betydning i Norge, og det viser seg å være vanskelig å bruke en av dem til å beskrive fenomenet med unike ID-numre generelt. Cnyborg 5. des 2005 kl.14:02 (UTC)
Jeg tror det er lettere å unngå forvirring dersom leseren får presentert en oversikt hvor han kan se forskjeller og likheter uten å måtte klikke seg frem og tilbake. BjørnN 12. jan 2006 kl.15:59 (UTC)
Hva med å bruke f.eks. personnummer som en slags pekerside? Jeg tror det er den artikkelen de fleste vil søke seg til først hvis de ikke vet hva de er ute etter. Cnyborg 12. jan 2006 kl.16:07 (UTC)
Redirecte PIN til personnummer? --–Duffman 12. jan 2006 kl.16:16 (UTC)
Det var ikke det jeg tenkte på; jeg synes det bør ligge under PIN. Begrepene er i seg selv greie; personnummer er de fem sifrene bakerst i fødselsnummeret, fødselsnummeret er fødselsdato + personnummer og PIN-koden er en kode for å bruke et bankkort, åpne en kodelås etc. Men ettersom det er så mye forvirring kunne kanskje personnummer brukes som en forklaringsside for alle begrepene, og så kan personnummer forklares under fødselsnummer. Cnyborg 12. jan 2006 kl.19:33 (UTC)


Jeg kommer litt sent inn her, men ofte kan nye øyne være de beste: Jeg finner artikkelen om Fødselsnummer som god! PIN er en skrekkelig betegnelse på en autentiseringsmekanisme. Heldigvis vet ikke menigmann hva PIN står for. PIN kan taes ut av denne artikkelen. Det er noe annet!
Personnummer er en del av fødselsnummer. Derfor kan ganske enkelt personnummer redirigeres dit (med en presisering av hva sammenhengen mellom de to er). Fødselsnummer kan bestå uforandret, men bør holde en link til internasjonale løsninger når en artikkel om dette er klart samt en presisering av forholdet personnummer og fødselsnummer.
I sum: Denne artikkelen (Personnummer) blir en REDIRECT, og alt er egentlig løst (med de justeringene jeg nevnte ovenfor./--Tor Stein 12. jan 2006 kl.23:12 (UTC)
Enig i at noe bør gjøres her (fjerne sammenblandingen av personnummer=del av norsk fødselsnummer og personnummer=fødselsnummer e.l. generelt og ikke spesifikt i Norge) uten at jeg selv umiddelbart finner den beste løsningen. Noen som har et konkret forslag til løsning? --2A02:587:C49B:F67A:D47F:5605:7768:FE91 10. okt. 2022 kl. 09:50 (CEST)[svar]