Personlig bilskilt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En svensk bil med personlig kjennemerke
Et personlig kjennemerke i den canadiske provinsen Ontario

Et personlig bilskilt (også kalt for personlig kjennemerke) er et ukonvensjonelt og selvvalgt bilskilt, der eieren av bilen eller motorkjøretøyet selv kan bestemme tegnkombinasjonen på bilskiltet innenfor fastsatte begrensninger. Tegnkombinasjonen skildrer ofte et tall, ord, setning eller forkortelse. I enkelte land, byer og områder er det også mulig å bestemme designet, detaljene, fargene og størrelsen på bilskiltet. Hovedregelen er at bilskiltet ikke på noen som helst måte skal krenke varemerker, støte, såre, forstyrre, forvirre eller være til ulempe for noen.

Norge[rediger | rediger kilde]

Fra 15. juni 2017 ble det tillatt for eiere av motorkjøretøy i Norge å endre til et valgfritt personlig bilskilt.[1] Det er Statens vegvesen som utsteder (gir ut) og administrerer personlige bilskilt i Norge.[2] Søknader til alle personlige bilskilt fungerer ved at den som først får sendt inn søknaden om et bilskilt, får det.[3] Kravet til det personlige bilskiltet er at det består av to til syv tegn. Tegnkombinasjonen er begrenset til store bokstaver, tall og mellomrom. Bilskiltet kan ikke inneholde noe støtende, og kjennemerket kan ikke være reservert av noen andre.[4]

Da Statens vegvesen åpnet for registrering av personlige bilskilt gikk nettsidene ned på grunn av stor pågang.[5] Etter to uker hadde 11 000 søkt om personlige bilskilt, men bare 1000 hadde blitt innvilget.[6] Ventetiden var på tre måneder.

Det er bileieren som er ansvarlig for at tegnkombinasjonen er i orden. Søkere av personlige bilskilt må ha fylt 18 år og må være eneste eier av bilen. Etter at betaling er fullført og søknaden er godkjent, får man enerett på bilskiltet i ti år. Dersom man ønsker enerett på bilskiltet etter dette, må man søke på nytt tre måneder (senest en måned) før ti år er gått. Etter at ti år er gått og eieren ikke har sendt inn ny søknad, blir det personlige bilskiltet tilgjengelig for andre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forskrift om bruk av kjøretøy 1990-01-25-92 §2a tilføyd 12. juni 2017
  2. ^ «Personlig bilskilt». Statens vegvesen. 26. oktober 2018. Besøkt 13. februar 2019. 
  3. ^ Ingrid Emilie Thoresen Bakker (12. februar 2019). ««TACO», «BADBOY» og «STYGGEN». Se bilskiltene nordmenn kjører rundt med.». Aftenposten. Besøkt 31. mai 2022. 
  4. ^ Ingrid Emilie Thoresen Bakker (13. februar 2019). «Stor oversikt: Disse bilskiltene ble ikke godkjent av Vegdirektoratet.». Aftenposten. Besøkt 13. februar 2019. 
  5. ^ Tommy H.S. Brakstad, Halvor Ripegutu (15. juni 2017). «Personlige bilskilt skapte trøbbel for Vegvesenet». Nettavisen. Besøkt 15. juni 2017. 
  6. ^ Mats Brustad (30. juni 2017). «11.000 har søkt om personlig bilskilt - bare 60 skilt er levert». TV2.no. Besøkt 2. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]