Peridot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Peridot er en olivengrønn halvedelstein. De rene krystallene, den grønne smykkesteinsvarianten av mineralet olivin kalles peridot.[1]

Peridot er dannet under enormt trykk i nærheten av mantelen i jordas indre. Siden har den blitt presset opp til overflaten. Peridot har hardhet under 7.

Noen av verdens største og vakreste peridoter, med edelstenskvalitet, kommer fra Åheim, på Sunnmøre (Møre og Romsdal). Den er den mest utbredte av de norske edelsteinene og den eneste som i dag utvinnes og eksporteres. Peridoten fra Åheim er kjent for sin intense grønn-farge, og renhet. Peridot av smykkesteinskvalitet blir også funnet på øya Zebirget i Rødehavet og i Burma. De mest kjente fasettslipte peridotene i verden, er på over 200 karat og er innpreget i gull i «The Shrine of the Magi» i Køln.

Peridot var barokktidens mest populære smykkestein og skulle bl.a. bringe lykke til eieren. Peridot er fødselssteinen for de som er født i august og står for berømthet, styrke og energi. På Hawaii representerer den tårene til vulkangudinnen Pele.

Funn i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er peridot funnet på noen få lokaliteter, som Åheim, Rana og Skjåk. Det er også funnet peridot i olivinbrudd i Bjørkedalen, Norddal og Tafjord samt i dunittforekomster i Hornindal og på Gurskøy.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Garmo, Torgeir T. (1989). Norsk steinbok. Universitetsforlaget. ISBN 8200181251. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]