Per Ivar Somby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Ivar Somby
Født1965[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
  • Fotokunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Per Ivar Somby (født 1. januar 1965 i Alta) er en samisk fotokunstner.[2] Han er mest kjent for å fargelegge og ha fargelagt eldre svart-hvitt-fotografier, spesielt fra 1800-tallet, men også 1900-tallet. Motivene som er fargelagt er mest portretter av samer, men også folk fra forskjellige kulturer samt landskap, miljøer og byer fra nordkalotten.

Han publiserer en rekke av sine arbeider på Instagram under kontoen Colour My Past[3], og er grunnlegger av firmaet Colour Your Past.[4]

I tillegg har han blant annet hatt en rekke utstillinger av sine fargelagte foto i Norden, som Tromholt-utstillingen[5][6] vist ved det norske Sametinget i 2017–2018. Andre utstillinger: Langfjorddagan i 2018, Kokelv sjøsamisk museum og Finnmark Rein i 2019 og utstillingen Som om de ser på mig i Helsingborg konserthus i 2020.

I 2019 utga han boka Folket under nordlyset (2019, forlaget ČálliidLágádus) med fargelagte bilder av Sophus Tromholt fotografier, med korte tekster av Somby selv.[5]

Han har også bidratt med bilde av Grønlandsekspedisjonen til Fridtjof Nansen fra 1889 på Forskningsfartøyet FF Kronprins Haakon.

Prosjektet for fargelegging startet med funn av portretter av hans egne slektninger fra 1800-tallet og personer fra hans egen kulturelle bakgrunn i Sápmi. Målet til Per Ivar Somby ble å forsøke å levendegjøre eldre fotografier i svart-hvitt ved å renske foto og pålegge naturlige farger, slik at det ser ut som om foto er tatt som om det skulle ha vært i dag. Han har også utvidet fargelegging på eldre fotografier fra andre kulturer, og også kjente og ukjente fra majoritetskulturer i Europa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File, oppført som Somby, Per Ivar, 1965-[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Om – Colour Your Past». Besøkt 26. februar 2021. 
  3. ^ «Colour My Past». www.instagram.com. Instagram. Besøkt 26. februar 2021. 
  4. ^ «Colour Your Past». Besøkt 26. februar 2021. 
  5. ^ a b Larsen, Dan Robert (4. februar 2019). «Gir nytt liv til nesten 140 år gamle bilder». NRK. Besøkt 26. februar 2021. «– Det har vært en overveldende respons på bildene. Mange liker dem og er begeistret. Jeg hadde faktisk ventet mer kritikk, sier Per Ivar Somby. | Tromsø-mannen fant for noen få år siden et gammelt svart/hvitt bilde av sin oldefar. For å finne ut hvordan han egentlig så ut, fikk Per Ivar ideen om å reparere og fargelegge fotografiet. (---) Tirsdag kommer det ut en fotobok med Per Ivar Sombys favorittbilder. Boka «Folket under nordlyset» har korte forklaringer på nordsamisk, norsk og engelsk. | De unike gamle bildene stammer fra den danske nordlysforskeren og fotografen Sophus Tromholt. | Han kom til Kautokeino i 1882, reiste året etter og skulle egentlig bare fotografere nordlyset.» 
  6. ^ Manndal, Roger (7. mars 2018). «Kulturministeren: – En utrolig utstilling». NRK. Besøkt 26. februar 2021. «Kulturminister Trine Skei Grande (V) åpnet den unike utstillingen av Sophus Tromholts fargelagte bilder i Kautokeino i går. (---) Den ferske kulturministeren er på en liten rundreise i Finnmark. Tirsdagskveld fikk hun æren av å åpne utstillingen «Sophus Tromholts fotografiske arkiv i farger» på Thon Hotel i Kautokeino.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]