Hopp til innhold

Pepperspray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Demonstrasjon av pepperspray

Pepperspray er en uformell betegnelse på et ikke-dødelig stridsmiddel som er basert på frukter av chilipepper. Virkestoffene, bl.a. capsaicin, trekkes ut av tørkede og knuste frukter ved hjelp av organiske løsemidler, for eksempel etanol. Løsemidlene dampes av, og den gjenværende oljeaktige massen, ofte kalt OC (Oleoresin Capsicum) brukes som råvare. I formelt språk brukes også begrepet OC-spray.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Pepperspray i ansiktet vil medføre umiddelbar:

 • brennende smerte i øynene
 • forvirring og desorientering
 • ukontrollert hoste, talevansker og mulig oppkast
 • lett hodepine
 • kortpustethet
 • forbigående blindhet

Det er også rapportert om tilfeller av hjerneskade[1] og dødsfall[2] ved utsettelse for pepperspray.

En del pepperspray er i tillegg tilsatt et ultrafiolett sporstoff for identifisering. Innholdet er ikke brennbart, og beholderen trenger ikke å rystes før bruk. Beholderen har en sikring for å unngå uønsket avfyring. Drivgassen er helt ufarlig for mennesker og miljø.

Regulering[rediger | rediger kilde]

Pepperspray omfattes av våpenloven §§ 1b og 3e–f.[3] Det er ulovlig for privatpersoner å eie peppersprayvåpen eller beholdere med pepperspray uten tillatelse fra politiet.

Pepperspray brukes av politiet, med hjemmel i våpeninstruksen. Det er den enkelte politisjef som utarbeider retningslinjer for når våpenet kan medbringes av politi i tjeneste. Det stilles krav til at politiet skal ha gjennomgått opplæring for å kunne bære og bruke våpenet.[4] Tidligere ble det stilt krav om at politi som en del av opplæringa skulle utsettes for OC-spray i ansiktet for å få den nødvendige kompetansen til å bruke sprayen forsvarlig i tjenesten. Etter meldinger om helseskader som følge av dette, la Arbeidstilsynet i 2007 ned forbud mot bruk av pepperspray i opplæringsøyemed.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ "Hjerneskadd av pepperspray"[død lenke] Nettavisen 22. august 2007. Aksessdato: 2012-02-04
 2. ^ "Vurderer bruken av pepperspray" Aftenposten nett 28. desember 2009. Aksessdato: 2012-04-02
 3. ^ Våpenloven LOV 1961-06-09 nr 01: Lov om skytevåpen og ammunisjon m.v. Aksessdato: 2012-04-02
 4. ^ Våpeninstruks for politiet[død lenke]. (.pdf) Aksessdato: 2012-04-02
 5. ^ Politiet må endre rutiner for opplæring i bruk av pepperspray Arkivert 27. desember 2010 hos Wayback Machine. Arbeidstilsynet 12. april 2007. Aksessdato: 2012-04-02

Se også[rediger | rediger kilde]