Pelecinidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pelecinidae
Pelecinus polyturator, hunn
Pelecinus polyturator, hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pelecinidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Overfamilie: Proctotrupoidea
Antall arter: 3 nålevende, ca. 12 fossile kjent
Habitat: skog
Utbredelse: Nord-Amerika og Sør-Amerika
Delgrupper:

Pelecinidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie av årevingene. Det er en ganske artsfattig gruppe som bare omfatter tre beskrevne, nålevende arter. Alle de nålevende artene blir plassert i slekten Pelecinus, men det er også beskrevet seks slekter med fossile arter. Mens de nålevende artene bare finnes i Amerika, stammer alle de kjente, fossile artene fra Øst-Asia. Den store og spektakulære Pelecinus polyturator er nokså vanlig i Nord-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store, lange og slanke, gjerne svarte snyltevepser. Hunnen av Pelecinus polyturator er opptil 7 cm lang, slik skiller den seg klart fra de aller fleste andre Proctotrupoidea som er ganske småvokste. Antennene er trådformede, lange og tynne, hodet rundt med forholdsvis små, ovale fasettøyne. Forkroppen (thorax) er slank, beina middels lange. Bakleggene er tykke og kølleformede, føttene (tarsene) derimot ganske tynne. Vingene er klare med velutviklet årenett og tydelig vingemerke (pterostigma). Bakkroppen er sterkt forlenget og når langt bakenfor vingene, nærmest som et langt rør – i så måte ligner de på familien Monomachidae.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hunnen bruker sin svært lange bakkropp til å nå ned for å legge egg på larver av skarabider (Scarabaeidae) i slekten Phyllophaga som lever nede i bakken.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Zhang & Raznitsyn (2006) New extinct taxa of Pelecinidae sensu lato (Hymenoptera: Proctotrupoidea) from the Laiyang formation, Shangdong, China.[1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]