Pegaso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Pegaso er et spansk bilmerke, mest kjent for lastebiler. Navnet betyr Pegasus på spansk. Selskapet ble stiftet av Wilfredo Ricart, designer av Alfa Romeo 512, og rival av Enzo Ferrari, som på den tiden også designet for Alfa Romeo.

Selskapet bygget også omkring 86 sportsbiler på 1950-tallet, som alle ble bygget på den gamle Hispano-Suiza-fabrikken. Disse bilene var utstyrt med en V8-motor med doble overliggende kamaksler og 32 ventiler som leverte 360 hestekrefter (270 kW). Toppfarten ble målt til 256 km/t, noe som gjorde den til datidens raskeste bil.

Pegaso Spider Rabasada 1953

I 1951 presenterte Pegaso sin Z-102, som var raskere enn Ferraris biler, og dermed den raskeste produksjonsbilen i sin tid. Bilene var på mange måter forut for sin tid, og hadde alle et uavhengig hjuloppheng og femtrinns girkasser.

Pegaso var en del av Enasa-gruppen, et statlig eid selskap. Det ble tatt over i 1978 av International Harvester. Dette selskapet hadde allerede Seddon Atkinson, så det var naturlig at motorene ble brukt i Pegaso-lastebiler. På 1980-tallet tok IH over lastebilfabrikken DAF, og senere tok Iveco over Pegaso ([1990]).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

bilstubbDenne bilrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.