Hispano-Suiza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hispano-Suiza
Offisielt navnHispano-Suiza Fábrica de Automóviles, S.A.
Org.formBørsnotert selskap
BransjeKjøretøyindustri, luftfartindustri
Etablert14. juni 1904
Forgjenger(e)J. Castro
Etterfølger(e)Pegaso, Safran Aircraft Engines
DatterselskapPegaso[1]
La Hispano-Suiza
Société Française Hispano-Suiza
Eierandel iBallot
HovedkontorLa Sagrera
LandFrankrike
Produkt(er)flymotor
bilmotor
bil
fly
våpen
Grunnlegger(e)Damià Mateu Bisa, Marc Birkigt
Nettstedwww.hispanosuizacars.com (en, es)
Hispano-Suiza J12
Hispano Suiza E-30, Aeronáutica Naval

Hispano-Suiza er en spansk virksomhet som først og fremst er kjent for produksjon av våpen og luksusbiler tidlig på 1900-tallet.

Under første verdenskrig drev virksomheten med produksjon av flymotorer. Hispano-Suiza utviklet også en mekanisme som gjorde det mulig å avfyre et maskingevær gjennom en hul propellaksel. Geværet får siktelinje langs propellakselen, og løsningen gjør at man slipper å ha en synkroniseringsmekanisme for å forhindre at kulene treffer og ødelegger propellbladene. Etter krigen gikk de over til å produsere luksusbiler, og før andre verdenskrig produserte de også motorer og 20 mm maskinkanoner. Virksomheten eies i dag av SNECMA.

I mellomkrigstiden gikk de tilbake til bilproduksjon, men i 1936, med en ny krig på vei, konsentrerte de seg igjen om våpen og flymotorer. De utviklet en væskekjølt V12-motor (HS-12Y), som ble brukt i et stort antall franske flytyper. De mest kjente av disse var jagerflyene Morane-Saulnier MS.406 (Frankrikes viktigste jager ved krigsutbruddet) og Dewoitine D.520 (Frankrikes beste jager). HS-12Y ble også lisensbygget av firmaet Saurer i Sveits, men fikk allikevel klart størst anvendelse i Sovjetunionen. Motorprodusenten Mikulin kopierte den og produserte et meget stort antall av en lang rekke forbedrete utgaver. Som en kuriositet kan nevnes at et lite antall av disse motorene via omveier også fikk anvendelse i Finland. Det finske luftforsvaret, Ilmavoimat, fikk mot slutten av vinterkrigen levert 30 stk MS.406 som våpenhjelp fra Frankrike, og kjøpte et noe større antall av tyskerne etter Frankrikes fall. Mot slutten av fortsettelseskrigen ble den originale HS-12Y motoren i noen av disse erstattet med erobrete Mikulinmotorer, som var nesten 30% kraftigere (1100 hk mot 860 hk). Byttet var enkelt fordi Mikulinmotorene hadde nøyaktig de samme festepunktene som sine franske "forfedre". I tillegg ble den originale 20 mm kanonen (se nedenfor), som skjøt gjennom propellakselen, erstattet med våpen som også var erobret fra fienden (lettere og av mindre kaliber, men like effektivt). Resultatet, som finnene kalte "Mörkö Moranni" (Super Morane) var et langt bedre fly. Hastigheten steg fra 306 mph (492 km/t) til 327 mph (526 km/t) og stigeevnen økte til på den tiden nesten fenomenale 3900 ft (1188 m) per minutt. Samtidig ble de gode fly- og manøvreringsegenskapene beholdt.

Et annet vellykket produkt fra samme tid var en 20 mm maskinkanon kalt HS.404, regnet som en av de beste av typen. Denne ble lisensprodusert i Storbritannia under navnet Hispano 20 mm maskinkanon og brukt i mange britiske jagerfly under krigen.

Etter krigen produserte de jetmotorer, flyutrustning, og etter hvert turbiner.

Merket forsøk på en gjenopplivning av bilsektoren med visning av en modell på Geneva Motor Show i 2010 av et firma tilknyttet Erwin Leo Himmel. Den planlagte produksjonen ble imidlertid aldri realisert. Et nytt forsøk på å gjenopplive Hispano-Suiza bilmerke skjedde på bilutstillingen i Genève 2019 med debuten til Hispano-Suiza Carmen, en helelektrisk sportsbil. Denne bilen ble presentert av selskapet Hispano Suiza Cars tilknyttet Peralada Group som eies av Suqué Mateu familien, etterkommere av en av Hispano-Suizas opprinnelige grunnleggere, Damián Mateu. Bilens design ble påvirket av Hispano-Suiza H6B Dubonnet Xenia fra 1938.[2][3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.enciclopedia.cat[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Geneva 2010: Hispano Suiza debuts the... Hispano Suiza». Autoblog (engelsk). Besøkt 21. januar 2022. 
  3. ^ «Hispano-Suiza starts revival with debut of Carmen electric GT». Motor Authority (engelsk). Besøkt 21. januar 2022. 
  4. ^ «Hispano Suiza Carmen Debuts In Geneva With 1930's Style, 1,005 HP». Motor1.com (engelsk). Besøkt 21. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]