Peder Morset folkehøgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peder Morset folkehøgskole
LandNorge
KommuneSelbu kommune
Nettstedwww.pedermorset.no
Beliggenhet
Kart
Peder Morset folkehøgskole
63°16′13″N 11°00′44″Ø

Peder Morset folkehøgskole er en frilynt folkehøgskole som ligger på Selbustrand i Selbu kommune i Trøndelag fylke. Skolen tar årlig imot 68 elever og eies av Peder Morset stiftelse, der rådet har representanter fra Sør-Trøndelag fylkeskommune, Selbu kommune og Norsk forbund for Utviklingshemmede. Skolen har 40 elevplasser forbeholdt elever med lett utviklingshemming.

Skolen ble opprettet i 1976 for å gi et skoletilbud til mennesker med ulike utviklingshemninger, som utgjør to tredeler av elevmassen, samt å skape god integrasjon mellom alle elevene. I 1977 ble nybygde lokaler tatt i bruk. I 2011 sto helt nye internat ferdige med enkeltrom med bad på alle rom.

Historie[rediger | rediger kilde]

Peder Morset var motstandsmann under den 2. verdenskrig. Han hadde sju sønner, og de kjempet mot nazismen. Helge Morset, en av Peder Morset sine sønner tok initiativ til å opprette en folkehøgskole med omvendt integrering. Ikke-utviklingshemma elever skulle få være sammen med utviklingshemma elever. Selbu kommune ga skolen en gratis tomt, og i 1976 ble skolen etablert.

Linjer og moduler[rediger | rediger kilde]

Peder Morset folkehøgskole tilbyr flere linjer og flere ulike valgfag. Det kjøres også ulike temafag i løpet av året.

Hesteliv

Ulike temaer som inngår innen hest, blant annet fjellturer, dressurridning, terrengridning, volitage og polocross. Skolen har en forholdsvis ny stall og ridebaner. Det er mulig for elevene å ha med egen hest.

Friluftsliv og idrett

Friluftsliv og idrett er ei variert natur- og idrettsorientert linje som blant annet omfatter naturopplevelser og fysisk trening. Skolen har egen idrettshall, svømmehall og utendørsområder.

Drone og kamera

På medialinja produseres ukentlig skoleavisa Peder’n. I tillegg er det sendinger av både radio- og fjernsynsprogram. Elevene selv er journalister, og dekker alt det som skjer på skolen.

Design og håndverk

Kunst og håndverkslinjen omfatter blant annet keramikk, steinsliping, tresløyd, tekstil og akrylmaling.

Flexi - aktiv livsstil

Flexilinja er svært fleksibel. På flexilinja får elevene varierte oppleve mestring ut ifra egne forutsetninger og sjansen til å våge nye ting.

Matlyst

MatLyst er en allsidig matlinje hvor smak, kreativitet, matglede og fellesskap står i fokus.

Arbeidstrening

På denne linja får elevene prøve seg på flere ulike arbeidsfelt. Etter endt skoleår skal elevene stå rustet for et framtidig yrkesliv. Noe av det som arbeidstreningslinja holder på med, er kafédrift, bilpleie og bakeri.

Internater

På Peder Morset folkehøgskole er det åtte internathus med mellom 8–10 enkeltrom med eget bad med WC. I tillegg er det et eget hus for voluntører.

Fasiliteter

Skolen har et hovedbygg med kjøkken, matsal, klasserom, formingsaler, mediarom med fjernsyn- og TV-studio, diskotek, gymsal og svømmehall. I våningshuset er det klasserom, skolekjøkken, kontorer og arbeidsrom for lærerne. Skolen har et stabbur som er innredet for møter, spill og annet og en gammel låve som brukes til kontor og lagerlokale.

Stab[rediger | rediger kilde]

Peder Morset har ca. 28 årsverk, fordelt på

  • Linjelærere
  • Miljøarbeidere
  • Inspektør
  • Rektor
  • Sekretær
  • Vaktmester
  • Renholder
  • Husmor
  • Kjøkkenpersonale

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]