Pecora-kommisjonen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Pecora-kommisjonen var en kommisjon under United States Senate Banking and Currency Committee[1], som hadde som formål å undersøke og rapportere rundt Wall Street-krakket i 1929. Kommisjonen hadde ikke et offisielt navn, men ble populært kalt Pecora-kommisjonen etter lederen Ferdinand Pecora. Ferdinand Pecora kom fra jobben som assisterende distriktsadvokat i New York County.

Kommisjonen ble opprettet av senatet i USA den 4. mars 1932,[2] mens Herbert Hoover var president. Franklin Delano Roosevelt brukte Pecora-kommisjonen videre for å utforme sin New Deal.

Mesteparten av undersøkelsen rundt Wall Street-krakket i 1929 bestod av høringer hvor de mest kjente Wall Street-personligheter møtte opp. Høringene ble til 12 000 skrevne sider og over 1 000 bevis ble registrert.[3]

Resultater[rediger | rediger kilde]

Kommisjonen førte til at tre vedtak ble satt igang.

Banking Act of 1933 (kjent som «Glass-Steagall-vedtaket»)
Todelt vedtak som sørget for opprettelsen av Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). FDIC ville dekke innskudd i bankene med minst $5 000 og deretter dekke resterende etappevis. Glass-Steagall-vedtaket sørget også for å skille kommersielle banker (utlån og innskudd) og investeringsbanker. Med dette ønsket man å hindre spekuleringen som hadde oppstått med lett tilgang på kreditt.
Securities Act of 1933
Dette vedtaket skulle regulere markedet for finansielle investeringer. Målet var å unngå at kunder endte opp med dårlige investeringer de ikke visste hva var for noe.
Securities Exchange Act of 1934
Sørget for å regulere kjøp og salg av verdipapirer på annenhåndsmarkedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]