Federal Deposit Insurance Corporation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Federal Deposit Insurance Corporation
US-FDIC-Logo.svg
Org.formStatlig selskap
Etablert16. juni 1933[1]
Datterselskap Federal Deposit Insurance Corporation Office of Inspector GeneralRediger på Wikidata
Hovedkontor Washington D.C.Rediger på Wikidata
LandUSA
Styreleder Martin J. GruenbergRediger på Wikidata
Antall ansatte 8 713 (2012)
Nettsted Offisielt nettsted (en) · Offisielt nettsted (es)
Kart
Federal Deposit Insurance Corporation
38°53′59″N 77°02′24″V

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) er et selskap eid av de føderale myndighetene i USA. Det har som oppgave å forsikre bankinnskudd i forretningsbanker som er medlemmer i FDIC, i tilfelle bankene blir insolvente og ikke kan utbetale innskuddene ved eventuelle konkurser.

Det er bare visse typer konti som omfattes av denne ordningen. I hovedsak er det bare vanlige lønnskontoer og sparekontoer som omfattes. I tillegg kommer den særamerikanske spareformen «pengemarkedsinnskuddskontoer» (money market deposit accounts), som også omfattes. Det som ikke omfattes av ordningen er aksjer, aksjefond, obligasjoner og bankbokser. Ren svindel fra bankens eller en bankansatts side dekkes heller ikke av Federal Deposit Insurance Corporation, men dette dekkes typisk av private forsikringsordninger banker har.

Det er bare innskudd opp til 100 000 dollar som garanteres, men dette regnes per bank. Skulle en forbruker ha 100 000 dollar i to banker vil altså begge dekkes av forsikringsordningen.

FDIC ble opprettet ved Glass-Steagall Act i 1933, etter initiativ fra senator Carter Glass og kongressmann Henry B. Steagall, begge demokrater. Loven kom som et resultat av depresjonen, der mange banker hadde gått under slik at mange hadde mistet sparepengene sine. President Franklin D. Roosevelt var imot opprettelsen av FDIC, da han anså loven som en unødvendig beskyttelse for uansvarlige bankfolk. Støtten til loven i Kongressen var imidlertid såpass bred av Roosevelt følte at han ikke kunne stoppe den.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Federal Deposit Insurance Corporation, www.fdic.gov, besøkt 15. september 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]