Peñón de Vélez de la Gomera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peñón de Vélez de la Gomera
Peñón de Vélez de la Gomera, sett fra Marokkos kyst.
Geografi
PlasseringMiddelhavet
Administrasjon
LandSpanias flagg Spania
Posisjon
Kart
Peñón de Vélez de la Gomera
35°10′20″N 4°17′59″V

Kart over Spanias besittelser i Nord-Afrika

Peñón de Vélez de la Gomera er en av de spanske besittelsene (plazas de soberanía) i Nord-Afrika, på den marokkanske nordkysten. De øvrige spanske besittelsene er enklavene Ceuta og Melilla, øyene Peñón de Alhucemas, Islas Chafarinas og Isla Perejil.

Peñón de Vélez de la Gomera ligger 117 km sørøst for Ceuta, en større spansk enklave på det nordafrikanske fastlandet. Peñón de Vélez de la Gomera var tidligere en øy, men er nå bundet til det marokkanske fastlandet med en 85 meter lang sandmolo. Arealet til Peñón de Vélez de la Gomera er på 19 000 .

Peñón de Vélez de la Gomera ble erobret av Spania i 1508. I dag er det stasjonert 60 soldater her, og ingen sivil befolkning.

«Riksgrensen» mellom Marokko og dette spanske territoriet er verdens korteste grense. Målt tvers over sandbanken, og med noe variasjon mellom flo og fjære, er grensen ved springflo mindre enn 50 meter lang.[1] At oppslagsverk av og til hevder 85 meter kan skyldes at de feilaktig benytter tall for sandmoloens lengde ut til den tidligere øya.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eames, Andrew (28. desember 2017). «10 of the world's most weird and wonderful borders». mirror. Besøkt 31. oktober 2018.