Paulos (patriark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paulos
AbunaPaulos.jpg
Hans hellighet abuna Paulos, den femte patriark og katolikos av Etiopia i 2005.
Født3. november 1935
Adwa
Død16. august 2012 (76 år)
Addis Abeba
Beskjeftigelse Prest
NasjonalitetEtiopia
LivssynOrientalsk-ortodokse kirker
Utmerkelser Nansenprisen

Patriark og katolikos Paulos av Etiopia (borgerlig navn Gebre Medhin Wolde Yohannes (født 3. november 1935 i Adwa, Etiopia, død 16. august 2012 i Addis Abeba[1]) var overhode for den etiopisk-ortodokse kirke. Han var den femte patriark av Etiopia og den 61. itsjege av St. Tekle Haimanots stol.

Paulos ble utnevnt til biskop i 1976, men ble kort tid etter arrestert sammen med patriark Tewophilos og tre andre biskoper. Derg-juntaen mistenkte kirkens ledelse for å ha hatt for tette kontakter med keiser Selassie, som var blitt styrtet to år tidligere. Mens Tewophilos ble skutt i fangenskap, ble Paulos satt fri i 1983.

Paulos ble innsatt som patriark i 1992, dvs. etter Derg-juntaens fall, patriark Merkorios' abdikasjon og Tewophilos' forsinkede begravelse. Paulos' innsettelse ble også anerkjent av de andre orientalsk-ortodokse kirkelederne. Spesielt den koptisk-ortodokse patriarken av Alexandria hadde betraktet patriarkene Tekle Haimanot (1976–1988) og Merkorios (1988–1992) som ikke-kanoniske, siden begge ble utpekt av Derg-juntaen og innsatt før Tewophilos var begravd.

Merkorios tilbakekalte imidlertid sin abdikasjon i sitt amerikanske eksil, slik at det var deler av diaspora-menighetene som betraktet Merkorios som rettmessig patriark, og Paulos som ikke-kanonisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Abune Paulos dies at the age of 76», Awramba Times, 16. august 2012.Forgjenger:
 Merkorios 
Patriark og katolikos av Etiopia
Etterfølger:
 —