Patronbelte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For ammunisjon til maskingevær, se ammunisjonsbelte.
Den meksikanske revolusjonslederen Pancho Villa med sine typiske patronbelter.

Et patronbelte er et belte med hemper til patroner for å kunne bære med seg ammunisjon til skytevåpen for jakt eller krig.

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Patronbelter lages vanligvis av lær, noen ganger av seilduk. De betsår av et stivt og relativt brett grunnbelte, med et smalere og lengre belte sydd på på den måten at det danner en serie hemper. Patronene stikkes ned i hempene slik at den nederste delen av patronen med prosjektil stikker ut på undersiden av hempen.[1]

Ofte er det sydd på et stripe stivt lær på oversiden av hempene slik at randen på randpatroner hindrer patronen i å skli for langt ned. For patroner med rille vil ofte fasongen på hempene holde patronene på plass, eller hempene kan være utformet som små lommer med bunn.

Militære patronbelter bæres gjerne over skulderen, mens sivile patronbelter ofte er ment spent rundt livet. Britiske millitære patronbelter hadde en klaff som beskyttet basen av patronenen med tennhetten mot fuktighet.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

1600-talls patronbelte til luntelåsgevær

De første patronbeltene hadde små flasker med ferdig oppmålte kruttladninger hengende fra et bandolær, men disse ble avløst av patrontasker ved innføringen av papirpatroner på slutten av 1600-tallet.[3]

Moderne patronbelter med hemper for patroner dukket opp igjen med papp- og metallpatroner på midten av 1800-tallet og overtok i stor grad for patrontaskene etter 1870. De var i bruk for militæret fram til utviklingen av moderne patroner med røyksvakt krutt på 1890-tallet, som ofte var rillepatroner. Disse manglet randen som holdt randpatroner på plass. Samtidig kom ammunisjonstasker til laderammer eller løse magasiner som overtok fullstendig etter 1900 til militær bruk. Patronbelter er imidlertid fortsatt vanlig for jegere, særlig for patroner til hagle.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Windsor, H,H., red. (1948). «How to Make a Cartridge Belt». The Boy Mechanic Vol. 2 1000 Things for Boys to Do. Chicago: Popular Mechanics Press. Besøkt 8. januar 2016. 
  2. ^ «Bandolier 50 rounds Mounted Infantry 1897 : British and colonial forces». Collection. Australian War Memorial. Besøkt 8. september 2015. 
  3. ^ Bradford, J.C., red. (2004). International encyclopedia of military history (bind I). New York: Routledge. s. 152. ISBN 0-415-93661-6.