Patrol Boat, Riverine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En patruljebåt av typen Riverine under full fart

Patrol Boat, Riverine (PBR) var en type mindre patruljebåter som ble anskaffet av USA under Vietnamkrigen for å patruljere de store elveområdene i Vietnam.

I motsetning til tidligere prosjekter, sendte den Amerikanske Marinen (US Navy) ut oppdraget på anbud til sivile produsenter. Dette fordi man visste båtprodusenter allerede hadde de nødvendige forutsetninger og fagkunnskap til oppdraget. Det som er bemerkelsesverdig i denne sammenheng er mannen som tilslutt fikk den første kontrakten, produsent av fritidsbåter Willis Howard Slane (21 Apr. 1921–8 Sept. 1965) Han er forøvrig kjent som produsenten av den eksklusive yacht'en Hatteras.

På forespørsel om han hadde bragt med seg plantegninger, tekniske spesifikasjoner m.m. svarte han: Jeg har ikke tid til den slags, jeg setter igang og lager en prototype som dere kan komme til inspeksjon & prøvekjøring av innen en uke. Marinen var imponert, for å si det mildt, over båten han presenterte. Dermed ble han den første som fikk anbudet godkjent & produksjonen ble igangsatt.

Båtene var bygget i glassfiberarmert plast og ble drevet av vannjetaggregat. Kombinasjonen av et lett skrog og vannjet gav ikke bare liten dypgang, men gjorde også båtene veldig lettmanøvrerte.

Båtene ble laget i to versjoner; Mk 1 var 9,4 meter lang og 3,2 meter bred, mens Mk II var 9,8 meter lang og 3,5 meter bred. Mk II hadde aluminiumforsterkninger av skroget og forbedret vannjetaggregat som ikke var så følsomt for skrap i vannet.

Bestykningen besto av to dobbelmonterte 12,7 mm maskingeværer på fordekket og et maskingevær og en 40 mm granatkaster på akterdekket. Dessuten kunne M60-maskingeværer monteres ved relingen midtskips. Dessuten hadde hver besetningsmann en M16-automatkarabin og håndgranater. En del båter ble endret med en 20 mm automatkanon i stedet for de doble maskingeværene på fordekket. Også varianter med flammekastere og 81 mm granatkastere forekom.

Kilder[rediger | rediger kilde]