Patrol Boat, Riverine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En patruljebåt av typen Riverine under full fart

Patrol Boat, Riverine (PBR) var en type mindre patruljebåter som ble anskaffet av USA under Vietnamkrigen for å patruljere de store elveområdene i Vietnam.

Båtene var bygget i glassfiberarmert plast og ble drevet av vannjetaggregat. Kombinasjonen av et lett skrog og vannjet gav ikke bare liten dypgang, men gjorde også båtene veldig lettmanøvrerte.

Båtene ble laget i to versjoner; Mk 1 var 9,4 meter lang og 3,2 meter bred, mens Mk II var 9,8 meter lang og 3,5 meter bred. Mk II hadde aluminiumforsterkninger av skroget og forbedret vannjetaggregat som ikke var så følsomt for skrap i vannet.

Bestykningen besto av to dobbelmonterte 12,7 mm maskingeværer på fordekket og et maskingevær og en 40 mm granatkaster på akterdekket. Dessuten kunne M60-maskingeværer monteres ved relingen midtskips. Dessuten hadde hver besetningsmann en M16-automatkarabin og håndgranater. En del båter ble endret med en 20 mm automatkanon i stedet for de doble maskingeværene på fordekket. Også varianter med flammekastere og 81 mm granatkastere forekom.

Kilder[rediger | rediger kilde]