Paternoster Square

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paternoster Square
Basisdata
LandStorbritannia
KommuneCity of London

Kart
Paternoster Square
51°30′53″N 0°05′58″V

Paternoster Square er en plass i sentrale London, like ved St Paul's Cathedral. Fra plassen fører gågata Paternoster Row til St. Paul's undergrunnsstasjon. Navnet kommer fra kannikene som i middelalderen vandra langs de trange smugene omkring St Paul's og sang sine paternoster.

Paternoster Row var fra 1400-tallet sentrum for Londons bokhandel- og forlagsvirksomhet, og var også kjent for sine mange puber og kaffehus. Området ble totalt ødelagt av tyske bomber under Blitzen i 1940-41.

Mellom 1961 og 1967 ble hele området mellom St Paul's Churchyard og Newgate Street gjenreist i tidas brutalistiske stil, under ledelse av arkitekten William Graham Holford. Den nye Paternoster Square ble umåtelig upopulær, med sine grove betongfasader like ved byens viktigste turistattraksjon.

Utover på 1980-tallet ble det vanskeligere og vanskeligere å få fylt opp lokalene med leietakere, og det ble i de følgende åra lansert mange planer for en ombygging. I 1996 ble omsider en plan utarbeidd av arkitekten William Whitfield satt ut i livet, og i 2003 sto nye Paternoster Square ferdig. Løsningen har fått allmenn tilslutning på grunn av sin harmoniske arkitektur. Tegl og naturstein er brukt i stor grad, og Christopher Wrens kapittelhus for St Paul's er inkorporert i det nye på en heldig måte. Fra den sentrale piazzaen er det lagt gågater gjennom bygningskroppene på en funksjonell og logisk måte, som samtidig tar hensyn til nærheten til katedralen. Den gamle Temple Bar har også funnet sin plass i helheten, etter å ha oppholdt seg mer enn hundre år utafor London. Den mest iøynefallende skulpturen på Paternoster Square er den 23 m høye søylen midt på piazzaen, tegna av arkitektfirmaet Whitfield Partners. Den er bygd i portlandkalkstein i korintisk stil, og toppes av en forgylt bronseurne med flammer.

Kritikere kaller arkitekturen banal, og hevder at mangelen på boliger gjør at gågatene og de mange barene og restaurantene vil ligge som utdødd utenom kontortid og turistenes høysesong.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]