Patellaluksasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Patellaluksasjon
Patellaluxation.jpg
– «kneskål ut av ledd» –
Område(r)Revmatologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeM22.0, M22.1, M22.2, S83.0
ICD-9-kode836.3, 836.4

Patellaluksasjon (også kalt kneskålen ut av ledd) er en tilstand der patella (kneskjellet/kneskålen) ikke lenger ligger stabilt på plass i patellafuren. Den glir ut av stilling. Dette kan skje medialt (på innsiden av kneleddet), eller lateralt (på utsiden). Tilstanden kan oppstå både hos dyr og mennesker. Blant mennesker er tilstanden mest vanlig blant tenåringer, og den oppstår hyppigst blant jenter, ofte som følge av idrettsskader.

Patellaluksasjon brukes også om den tilstanden der patella ligger i normalt leie, men lett kan forskyves sidelengs. Det vanligste er at kneskålen lukserer (skyves ut) medialt (medial patellaluksasjon) hos små dyr (for eksempel katter og små hunderaser) og lateralt (lateral patellaluksasjon) hos store dyr (for eksempel større hunderaser), men det finnes unntak fra regelen.

Årsaken til patellaluksasjon er en defekt i utvikling av hele bakbeinet, og man vil derfor normalt kunne oppdage en slik lidelse i ung alder. Patellaluksasjon deles inn i fire grader, etter hvor store anatomiske avvik som foreligger. Symptomene vil kunne variere fra liten eller ingen halthet, til det at hunden ikke er i stand til å bruke bakbeina på en skikkelig måte. Jo høyere grad, jo tydeligere symptomer og jo vanskeligere å behandle.

Gradering patellaluksasjon[rediger | rediger kilde]

Tidligere graderte man gjerne patellaluksasjon som 1–4, men i dag er det mer vanlig å bruke skalaen 0–3.

  • Grad 0 – Normal
  • Grad 1 – Patella ligger på plass, men kan lukseres manuelt. Den glipper spontant tilbake til normalt leie
  • Grad 2 – Patella lukseres lett manuelt eller spontant. Den er luksert mye av tiden, men kan reponeres
  • Grad 3 – Patella er permanent luksert og kan ikke reponeres

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.