Partido Liberación Nacional

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Partido Liberación Nacional
LandCosta Rica
GeneralsekretærFernando Zamora Castellanos
Grunnlagt1951
IdeologiDen tredje vei
Nettstedhttp://www.pln.or.cr/

Partido Liberación Nacional (norsk: «Nasjonalt Frigjøringsparti»; forkortet PLN) er et politisk parti i Costa Rica.

Partiet ble stiftet av José Figueres Ferrer i 1951 etter at den costaricanske borgerkrigen var slutt, og ble snart et av de viktigste partiene i landet. I 2002 tapte partiet for første gang sitt andre valg på rad. Partiet fikk i dette tilfellet kun 27,1 % av folkets stemmer og fikk med dette 17 av 57 plasser i Nasjonalforsamlingen. Ved presidentvalget samme året fikk partiets kandidat, Rolando Araya Monge, kun 31 % av stemmene, noe som var det dårligste resultatet ved et presidentvalg noensinne for partiet, og ble dermed slått ut av Abel Pacheco.

Noen av de mest dynamiske og populære ledere som landet har hatt, kommer fra PLN. Blant dem kan det nevnes borgerkrigshelten José Figueres Ferrer og Nobels fredspris-vinneren Óscar Arias Sánchez.

Partiet er medlem av Sosialistinternasjonalen.

I nasjonalforsamlingsvalget 5. februar 2006 fikk partiet 25 av 57 plasser. Partiets presidentkandidat Óscar Arias vant presidentvalget med 40,92 % av stemmene. Fra 2010 til 2014 satt Laura Chinchilla som president for PLN. Partiets kandidat Johnny Araya klarte ikke å vinne presidentvalget i 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]