Abel Pacheco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abel Pacheco
Defense.gov News Photo 050511-D-9880W-053 Abel Pacheco cropped.jpg
Født22. des. 1933[1]Rediger på Wikidata (88 år)
San JoséRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, politiker, psykiaterRediger på Wikidata
Embete
  • Costa Ricas president (2002–2006) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universidad Nacional Autónoma de México, Louisiana State UniversityRediger på Wikidata
Parti Social Christian Unity PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet Costa RicaRediger på Wikidata

Abel Pacheco de la Espriella (født 22. desember 1933 i San José, Costa Rica) var president i Costa Rica mellom 2002 og 2006, som representant for det sosialdemokratiske[trenger referanse] partiet Partido Unidad Social Cristiana (PUSC).

Pacheco deltok i en kontrarevolusjon som skulle styrte den sittende regjeringen i Nicaragua i 1955.[trenger referanse] Revolusjonen ble ledet av den tidligere presidenten Rafael Calderón. Espriella kjørte en pansret bil med et påmontert maskingevær på taket. Denne revolusjonen mislyktes og ble fordømt av Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) og det internasjonale samfunnet forøvrig.

Espriella var det sjette barnet til en bananbonde. En del av barndommen ble tilbrakt i provinsen Limón ved den karibiske kysten, men han returnerte til hovedstaden for å fullføre sin videregående utdannelse. Ved hjelp av stipender fikk Espriella studere medisin i Mexico by. Senere studerte han psykiatri ved Louisiana State University i USA. Mellom 1970 og 1990 var Pacheco en populær foreleser ved Universidad de Costa Rica.[trenger referanse] Han skrev også en rekke romaner og sanger. Den 1. februar 1998 ble Pacheco valgt til nestleder for den lovgivende forsamlingen i Costa Rica, som representant for provinsen San José.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Abel Pacheco de la Espriella, Munzinger IBA 00000023558, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]