Partick stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°52′12,788″N 4°18′33,178″V

Partick stasjon
Partick station new facade.jpeg
LandNorge Norge
Oppkalt etterPartick

Partick stasjon
55°52′11″N 4°18′33″V

Skiltet til Partick stasjon er både på engelsk og skotsk-gælisk.

Partick stasjon (skotsk-gælisk: Partaig) er en kombinert jernbanestasjon og undergrunnsstasjon i Partick i Glasgow. Stasjonen danner sammen med den nærliggende busstasjonen et av de viktigste transportknutepunktene i Glasgow, med tilknytninger til mange steder i Stor-Glasgow og resten av Strathclyde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den første stasjonen i området var North British Railways Partickhill stasjon, som åpna i 1887 litt nord for den nåværende stasjonen, og på motsatt side av Dumbarton Road. I desember 1896 åpna Glasgows undergrunnsbanes Merkland Street undergrunnsstasjon, litt sør for den nåværende stasjonen. Ingen av stasjonene var kjent som «Partick stasjon», da også var to andre stasjoner i Partick på 1800- og 1900-tallet: Partick Central stasjon (senere omdøpt til Kelvin Hall stasjon) og Partick West stasjon.

På grunn av Beeching Axe ble Partick West og Kelvin Hall stengt, og det var bare to stasjoner igjen i Partick; Partickhill noen hundre meter nord for Merkland Street. Sammenslåinga av de to stasjonene skjedde i 1979, da restaurering av undergrunnsbanen sammenfalt med at Greater Glasgow Passenger Transport Executives beslutning om å gjenåpne jernbanelinja som passerte Partickhill, Argyle-linja. Merkland Street hadde vært stengt fra 1977, mens Partickhill ikke stengte før den nye Partick stasjon var ferdigbygd.

Jernbanestasjon[rediger | rediger kilde]

Partick jernbanestasjon er en av de viktigste stasjonene på SPTs Argyle-linje og North Clyde-linje. Stasjonen er statistisk sett den tiende travleste stasjonen i Skottland, og det femte travleste transportknutepunktet når undergrunns- og bussruter tas med i beregninga.

Undergrunnsstasjon[rediger | rediger kilde]

Partick stasjon
Particksubway.jpg
LandSkottland Skottland
ByCity of Glasgow
StedPartick
Oppkalt etterPartick
Operatør(er)SPT
Tjenester
Plattform(er)2
Antall reisende1 010 000[1]

Partick stasjon
55°52′11″N 4°18′33″V

Partick undergrunnsstasjon er en av de travleste stasjonene i Glasgows undergrunnsbane, og hadde fra april 2004 til mars 2005 1 million reisende.[1]

Den har plattformer på to sider, med sporene i midten, og er kun én av tre stasjoner på undergrunnsbanen med en slik konfigurasjon.

Forrige stasjon   Glasgows undergrunnsbane   Neste stasjon
Ringlinje
National Rail
Argyle Line
North Clyde Line

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Statistics & trends 2005» (PDF) (engelsk). Strathclde Partnership for Transport. 2005. s. 44. Besøkt 10. august 2008.