Park Źródliska

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Park Źródliska
Kart
Park Źródliska
51°45′32″N 19°28′42″Ø

Park Źródliska («Kildens park») er den eldste byparken i Łódź og den nest eldste i Polen etter Ogród Saski i Warszawa. Parken har en overflate på 17,2 hektar og ligger innenfor Przędzalniana-, Fabryczna- og Targowa-gaten samt Józef Piłsudskis allé. Den er skrevet inn i severdighetsregisteret, og dens eldste trær er over 300 år gamle.

Parken ble anlagt av bystyret i 1840 på områdene til Nowa Dzielnica («Den nye bydel»), etter at en del av den statlige skogen i Łaznów ble innlemmet i Łódź. Parken var 2 hektar stor, med to hovedalleer langs parkens diagonaler. I krysningspunktet mellom alleene ble en liten rund plass anlagt. Sidealleene ble beplantet med frukttrær, mens parkens indre beholdte sin skoglige karakter. Det ble bevokst med or, sommereik, lind, gran og agnbøk. Senere fikk parken to altaner og et titalls benker. Dessuten ble små broer bygd over de mange kildene i parken, derav navnet «Park Źródliska» («Kildeparken»). Frem til andre verdenskrig ble den kalt for «Park Kwela», fra det tyske ordet «Quelle» (kilde).

Grunnet økonomiske årsaker ble deler av parken solgt til Karol Scheibler1850-tallet, som her bygde sin fabrikk og residens. En større del ble forpaktet av Skytterselskapet på 1870-tallet, og mot slutten av 1880-tallet av den samme Scheibler. Forpaktningsavtalen gikk ut i 1906, og parken kom på ny under bystyret.

Et fragment av parken på baksiden av Karol Scheiblers palass ble omgjort til en egen hage av det berlinske firmaet til L. Späth. Hagen fikk fontener, balustrader og en kunstig grotte, ved siden av interessante trær som platan, kjempepoppel, tempeltre og nikkoedelgran. I dag utgjør de to parkdelene en helhet. I parkens nordlige del finnes en romslig plass med en estrade. I den sørøstlige delen finnes derimot tre dammer. Fra 1956 virker det berømte Palmehuset i parken.