Karol Scheiblers palass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karol Scheiblers palass
Beliggenhet
LandPolen
StedStary Widzew
Historiske fakta
ArkitektJan Karol Mertsching
StilretningNyrenessanse
Kart
Kart
Karol Scheiblers palass
51°45′34″N 19°28′29″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Karol Scheiblers palass

Karol Scheiblers palass (polsk Pałac Karola Scheiblera) ligger ved Seiersplassen (det tidligere Vanntorget) i Łódź. Det er en av tre palassresidenser i det urbanistiske komplekset Księży Młyn.

Palasset ble opprinnelig reist som en beskjeden, enetasjes bygning i 1856, og var fra den tid av fabrikantens faste bosted. På 1860-tallet ble en ny etasje påbygd etter tegninger av Karol Jan Mertsching, og bygningen fikk da en mer representativ karakter. Palasset var den første fabrikantresidensen av denne typen i Łódź.

Palasset innvendig

Etter Scheiblers død ble det i årene 18841887 ombygd i neorenessansestil etter tegninger av Edward Lilpop fra Warszawa, noe som gav palasset dets nåværende utseende. Bygningen fikk blant annet et asymmetrisk plassert tårn, noe som viser innflytelse fra toskansk arkitektur. Ved hageelevasjonen ble det bygd en risalitt med terrasse.

Det stilrike palassindret står i kontrast til den noe beskjedne palassbygningen, skjønt det er ikke like overdådig utsmykket som i Izrael Poznańskis palass. Scheiblers palass skulle først og fremst tjene som bosted, og representative saler finnes derfor kun i første etasje. De er prydet med rikt utsmykkede kaminer og peiser, mens veggene er dekt med vevet stoff, paneler og keramiske plater. I en av salene finnes også vakker mosaikk fra det venetianske verkstedet til Antonio Salviatti. Takene er derimot dekorert med allegoriske malerier. Det svært rike inventaret kommer fra Berlin, Paris og Dresden.

Palasset huser i dag Kinematografimuseet (Muzeum Kinematografii) som viser Łódź’ rike filmhistorie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]