Parascydmus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Parascydmus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parascydmus
Casey, 1897
Norsk(e) navn:
Hører til: perlebiller, kortvinger, Staphylinoidea, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 4
Habitat: på land, mellom løvstrø, under steiner, i død ved og i maurtuer
Utbredelse: Nord-Amerika
Delgrupper:

Parascydmus er en slekt av biller som tilhører gruppen perlebiller (Scydmaeninae) som nå blir regnet til familien kortvinger (Staphylinidae). De er rovdyr som har spesialisert seg på midd.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1-2 millimeter), mørke, blanke, rødbrune biller, fint hårete. Denen slekten utmerker seg med ganske slank kroppsform. Antennene er lengre enn hode + thorax, slanke, de tre ytterste leddene er litt tykkere og danner en smal klubbe. Hodet er nokså stort, kantete, med ganske små fasettøyne. Det er ikke påfallende innsnevret bak. Pronotum er lengre enn bredt, bredest litt foran midten, med en tydelig midtfure. Et godt kjennetegn på slekten er at pronotum har markerte, rettvinklede bakhjørner. Dekkvingene er ovale, hver dekkvinge har en dyp lengdegrop ved roten. De dekker hele bakkroppen. Lårene er noe kølleformede, beina ellers slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Perlebillene er rovdyr som stort sett lever av midd, spesielt pansermidd (Oribatida). Disse har et meget hardt skall og perlebillene har organer på frambeina for å holde byttet fast, og munndeler som passer til å borre eller sage seg gjennom middenes skall. Noen lever også i hule trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Nord-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Casey, T.L. 1897. Coleopterological notices. VII. Annals of the New York Academy of Sciences 9: 286–684.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]