Paraguays politiske system

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Paraguay hadde en sterkt sentralisert og til tider diktatorisk regjering frem til 1992, da landet fikk en ny grunnlov som sikret en oppdeling av makten. Etter Alfredo Stroessners diktatur fikk Paraguay nå et demokratisk styresett. I dag er landet en republikk, med en president som statsoverhode. Presidenten og visepresidenten velges på samme stemmeseddel og sitter i en periode på 5 år. Presidenten er både statsoverhode og regjeringsoverhode. For tide er Horacio Manuel Cartes Jara president.

Styresmakten består i dag av en regjering, en president og en nasjonalforsamling. Nasjonalforsamlingen er igjen delt inn i to grener; senatet og deputertkammeret, som er en lovgivende, folkevalgt forsamling. Senatet (Cámara de Senadores) har 45 medlemmer. De er folkevalgte og sitter i en periode på 6 år. Deputertkammeret (Cámara de Diputados) har 80 medlemmer. De er også folkevalgte og sitter i en periode på fem år. Siste valg av senatet og deputertkammeret var i 2003.

Paraguays høyesterett heter Corte Suprema de Justicia og består av 9 medlemmer. De blir valgt av dommerrådet (Councila de Magistrates).