Papyrussamlingen ved Universitetsbiblioteket i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fragmenter fra Papyrus Osloensis 1661 med utsnitt av Matteusevangeliet

Papyrussamlingen ved Universitetsbiblioteket i Oslo er en samling av papyrer fra Egypt. Samlingen ble påbegynt i 1910 og er Nordens største papyrussamling.

Historie[rediger | rediger kilde]

Professor i klassisk filologi ved universitetet i Kristiania, Samson Eitrem kjøpte i 1910 inn papyrer i Egypt for egne midler. Da han senere donerte disse til universitetsbiblioteket, kom de til å danne grunnstammen for papyrussamlingen. I 1920 reiste han igjen til Egypt for å kjøpe papyrer, denne gangen med støtte fra Nansenfondet. Innkjøpene ble senere fortsatt av Eitrem og professor Leiv Amundsen på 1920- og 1930-tallet. På 2000-tallet har det blitt arbeidet med å digitalisere samlingen.

Innhold[rediger | rediger kilde]

De 2200 papyrene i samlingen stammer fra Egypt, og er for det meste skrevet på gresk. Enkelte er skrevet på latin, demotisk, koptisk eller arabisk. Det finnes dessuten noen få før-hellenistiske papyrer fra professor Jens Liebleins samling. Et tredvetalls ostraka (potteskår) hører også med til samlingen. De fleste papyrene er brev eller dokumenter, for eksempel skatteangivelser. Andre er fragmenter av litterære tekster som Iliaden eller religiøse tekster som Matteus-evangeliet.

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Et par hundre papyrer ble utgitt av Eitrem og Amundsen i Papyri Osloenses (1925–1936), og et hundretall har vært publisert i tidsskrifter, som Symbolae Osloenses. De fleste er fremdeles upubliserte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]