Pantalone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pantalone er en komisk rollefigur i de gamle, italienske folkelystspillene som blir kalt commedia dell'arte. Han er vanligvis kledt i røde bukser, såkalte pantalonger, sid kappe, rød hatt og venetiansk maske med skjegg. Tegning fra 1860.

Pantalone, eller Pantaleone, er en rollefigur i de populære folkelystspillene commedia dell’arte som oppstod i Italia under renessansen. Ifølge denne tradisjonen skal Pantalone forestille en gjerrig kjøpmann fra Venezia. Pantalone var et vanlig mannsnavn i Venezia og den katolske San Pantaleone var byens skytshelgen. Pantalone er ellers en komisk figur og bærer trange, røde langbukser ned til fotsålen (eventuelt røde knebukser og strømper), sid kappe, rød lue og venetiansk maske med skjegg. Drakten kan også ha en forbindelse til den tradisjonelle jødedrakten i Europa.

Rolleskikkelsen Pantalone har gitt opphav til betegnelsen pantalonger, som opprinnelig ble brukt om ettersittende langbukser som kom på moten i Frankrike etter den franske revolusjonen på 1790-tallet. I formen pantaloni og pantalons brukes ordet på italiensk, fransk og nederlandsk om alle slags langbukser.

En av hovedfigurene i komedien er Pantalones tjener Harlekin som har rollen som satiriker og parodiker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]