Palimpsest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palimpsest er et håndskrift der tidligere tekst er skrapt vekk slik at sidene kan brukes på nytt. Codex Ephraemi Rescriptus inneholder en gresk versjon av Det nye testamentet som opprinnelig ble nedskrevet på 400-tallet, men ble overskrevet på 1200-tallet. Rester avslører den opprinnelige teksten som er svært interessant for bibelforskere.

Palimpsest (fra gresk palimpsestos, 'skrapt på ny')[1] er et manuskript, en pergamentrull eller en bok som er blitt renset, det vil si der skrivematerialet er blitt skrapt eller vasket for å radere ut tidligere skrift og så blitt brukt om igjen.[2][3]

Ordbakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ordet kommer via latin palimpsestus som er avledet fra det greske παλίμψηστος, palímpsestos, et ord som er satt sammen av røttene palin, «igjen» og psên, «skrape», og betyr «utskrapt igjen».[4]

Slettede og gjenbrukte skrivematerialer[rediger | rediger kilde]

Til hverdagsbruk og undervisning skrev romernevokstavler der bokstavene kunne strykes vekk og brukes til nye tekster. Cicero omtalte disse tavlene som palimpsester.[trenger referanse]

Fordi papyrus og pergament var både vanskelig å lage og dyrt å skaffe, var sletting og gjenbruk ikke uvanlig. Man kunne enten skrape og pusse overflaten, bleke materialet eller stryke på hvitfarge for å lage blanke ark.

En del eldre manuskripter finnes som palimpsester, slik at det opprinnelige innholdet må fremkalles enten kjemisk eller ved forskjellige fotografiske teknikker.

Kladder og notater ble skrevet i sand eller på vokstavler. Slik sett kan også vanlige skolekrittavler omtalt som palimpsester, selv om denne bruken av ordet er nokså sjelden.

Palimpsester finnes også som barneleke, der en kan skrible noe slik at et vokspapir trykkes ned i farget voks. Når en skiller papir og voks, er arket tomt.

Palimpsester i arkitektur[rediger | rediger kilde]

Innen arkitektur er betydningen «spor av noe som var», slik som eksempelvis spor på en husvegg etter det revne nabobygget.

Se også[rediger | rediger kilde]

En palimpsest av gamle plakater i en gate i Pondicherry (Puducherry) i India. Jawaharlal Nehru, det selvstendige Indias første statsminister, beskrev landet som «en eldgammel palimpsest der lag på lag av tanker og drømmer er skrevet ned uten at noe lag fullstendig har skjult eller slettet det som ble skrevet tidligere.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]