Palimpsest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Palimpsest (latin palimpsestus, avledet fra greske παλίμψηστος, palímpsestos, «utskrapt igjen»)[1][2] er et manuskript, pergamentrull eller bok som er blitt renset; skrapet, radert og brukt igjen. Ordet kommer via latin fra to greske røtter, palin, «igjen» + psên, «skrape». Romerne skrev til hverdagsbruk eller i undervisningssammenheng på vokstavler som kunne gjenbrukes, og Cicero brukte ordet palimpsest også om disse.

Ettersom både behandlet papyrus og pergament var vanskelige å lage og dyre i anskaffelse, ble sletting og gjenbruk en ikke sjelden foreteelse. Man kunne enten forsøke å bleke materialet, eller stryke på hvitfarge for å lage «blanke ark».

En del eldre manuskripter finnes som palimpsester, slik at det opprinnelige innholdet må fremkalles enten kjemisk eller ved forskjellige fotografiske teknikker.

Kladder og notater ble skrevet i sand eller på vokstavler. Slik sett kan også vanlige skolekrittavler omtalt som palimpsester, selv om denne bruk av ordet er nokså sjelden. Palimpsester finnes også som barneleke, der en kan skrible noe slik at et vokspapir trykkes ned i farget voks. Når en skiller papir og voks, er arket tomt.

Innen arkitektur er betydningen «spor av noe som var», slik som eksempelvis spor på en husvegg etter det revne nabobygget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Palimpsest», Bokmålsordboka
  2. ^ «palimpsest (n.)», Online Etymology Dictionary

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]