Palatinergarden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palatinergardist.

Palatinergarden (italiensk: Guardia Palatina d'Onore) var en infanterienhet under Kirkestaten som ble opprettet den 14. november 1850 av pave Pius IX gjennom en sammenslåing av Kirkestatens to militsenheter, Guardia Civica Scelta og Milizia Urbana.

Korpset deltok i vakttjeneste i Roma, og var også i kamp flere ganger, blant annet i forsvaret av Roma mot piemontesiske styrker.

Etter Italias samling i 1870 ble enheten kun tolerert i selve Vatikanbyen av de nye makthavere. Den forandret nå karakter, og hadde nå en fortrinnsvis seremoniell karakter. Garden fortatte også etter Vatikanstaten ble opprettet i 1929. Dens medlemmer var frivillige som ikke fikk annen betaling enn et beløp som skulle betale for stell eller nyanskaffelse av uniformen. Korpset var det eneste i Vatikanets tjeneste med sitt eget fullverdige militære musikkorps.

Under annen verdenskrig ble gardens militære profil styrket og det ble tatt inn flere frivillige, blanet annet fra Romas jødiske befolkning.

Palatinergarden ble opphevet i 1970 av pave Paul VI i forbindelse med endringer iverksatt i kjølvannet av Annet Vatikankonsil.