Palacio de La Moneda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palacio de La Moneda
Palacio de La Moneda.png
Palacio de La Moneda
Beliggenhet
Land ChileRediger på Wikidata
KommuneSantiago de Chile
Historiske fakta
FormålPresidentbolig
EierChile
Arkitekt Joaquín ToescaRediger på Wikidata
StilretningNeoklassisk
Påbegynt1784
Ferdigstilt1805-1814
Restaurert1973-1981
Kart

Palacio de La Moneda
33°26′35″S 70°39′14″V

Palacio de La Moneda (spansk: «Myntpalasset»), eller bare La Moneda, er sete for presidenten i Chile. Det huser også tre ministre: innenriksministeren, presidentens generalsekretær og regjeringens generalsekretær. La Moneda opptar et helt kvartal i sentrale Santiago, i området som er kjent som Bydistriktet.

Historie[rediger | rediger kilde]

La Moneda, opprinnelig en myntfabrikk (moneda betyr mynt), ble tegnet av den italienske arkitekten Joaquín Toesca i kolonitiden. Byggingen tok til i 1784 og palasset ble åpnet i 1805, selv om det ennå ikke var ferdigstilt. Produksjonen av mynter foregikk her fra 1814 til 1929.

I juni 1845, under Manuel Bulnes' styre, ble La Moneda gjort om til tilholdssted for presidenten og regjeringen. I 1930 ble et offentlig torg, kalt Plaza de la Constitución («Grunnlovstorget»), bygget foran palasset. Etter Gabriel González Videlas presidentskap var ikke lenger La Moneda bosted for presidenten.

Under militærkuppet den 11. september 1973 ble palasset delvis ødelagt på grunn av luftangrep. President Salvador Allende tok angivelig sitt eget liv i palasset da det ble angrepet av armerte styrker. Gjenoppbyggings- og restaureringsprosjekter ble etter dette satt igang og fullført 11. mars 1981. Noen kulehull ble spart som bevis på kuppet og kan ses den dag i dag. Et underjordisk kontorkompleks (den såkalte «bunkeren») ble bygget under torget foran palasset under gjenoppbyggingsperioden.

Under Ricardo Lagos' styre ble palassets indre gård åpnet for offentligheten noen timer om dagen. Lagos gjenåpnet også Morandé 80, en port brukt av chilenske presidenter som inngang til palasset siden de tidlige 1900-tallet. Den ble tatt bort under restaureringen av palasset da den ikke hadde vært en del av de opprinnelige planene, men ble senere rekonstruert på grunn av den tunge symbolismen som er knyttet til den. Porten ble brukt av chilenske presidenter som inngang istedenfor hovedporten. Det var også gjennom denne porten at liket av president Allende ble båret ut etter kuppet i 1973.

I april 2006 ble et nytt torg kalt Plaza de la Ciudadanía («Borgertorget») åpnet. Torget erstattet en parkeringsplass og var opprinnelig ment å skulle forene palasset med Bulnestorget, noe som ville tvunget Alameda-avenyen til å gå under bakken, men disse planene ble forkastet. Fordi torget er delt i to av avenyen kalles den sørlige delen Plaza de La Cultura («Kulturtorget»).

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Palacio de La Moneda er bygget i neoklassisk stil.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]