Pålbreen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pålbreen
Geografi
OmrådeNordenskiöld Land
Dimensjoner
Areal1,5 km²
Lengde3,5 km
Beliggenhet
Pålbreen ligger i Svalbard
Pålbreen
Pålbreen
Pålbreen (Svalbard)

Pålbreen inklusive Pålsjöbreen er en isbreSpitsbergen, Svalbard, mellom Reindalen og Braganzavågen, i det sørøstre Nordenskiöld Land. Breen ligger 20 km fra tettstedet Sveagruva. Den er en ca. 3,5 km lang bre som starter litt øst for Gruvfonna og sør for Vegbreen. Den går norøst om fjellene Høgflaket (969 m) og Trollslegga (912 m), og svinger sørøstover under navnet Pålsjöbreen ved Mefarfjellet (837 m). Her for den tilsig fra øst av den store Stakkbreen. Armen Pålsjöbreen har også en kilde øst for Mefarfjellet hvor den starter på høyden hvor Kvitryggfonna løper nordover mot Reindalen.

Sammen med Vegbreen i nord henger to breene henger sammen og danner en mye brukt hundespann- og scooterløype fra Reindalen i nord til Kjellströmdalen i sør.

Nederst får breen så en østlig sidebre i Murbreen, men denne er ikke forbundet på grunn av morenemasser som stenger mot Pålsjöbreen. I sør reiser fjellet Trollsteet (932 m) seg. Denne breen har to meget små sidebreer ikke er navngitt. Pålbreen går sørøstover til den munner ut langt nede i Kjellströmdalen noe ovenfor Braganzavågen – nordøst for Svea. Den har avsatt en drøyt 500 meter bred morenemasse sammen med Helsingborgbreen.

Breen er oppkalt etter navnet Pål i Pålsjöbreen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pålbreen Stadnamn i norske polarområde, Norsk polarinstitutt. Besøkt 11. mars 2013