Pátzcuarosjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pátzcuarosjøen
Pátzcuarosjøen sett fra høyden på øya Janitzio
Kart
Pátzcuarosjøen
19°38′00″N 101°38′00″V
Garnbøting på slutten av arbeidsdagen ved Pátzcuarosjøen

Pátzcuarosjøen, spansk Lago de Pátzcuaro, er en innsjø 62 kilometer vest for byen Morelia i delstaten Michoacán, Mexico. Sjøen er en av de største turistattraksjonene i delstaten. Strandlinja rundt sjøen er 55 kilometer lang, og det er fem øyer ute i sjøen. Den største heter Janitzio, de fire andre er La Pacanda, Yunuén, Tecuén og den lille holmen la Tecuencita.

Rundt sjøen ligger det skogområder av furu og andre treslag med et rikt fugle- og dyreliv. I selve sjøen er det et rikt dyreliv, og ikke mindre en fem fiskearter lever i sjøen. Den mest kjent er matfisken pescado blanco («Hvit fisk»), som er truet av utryddelse, og ørret. Livet i sjøen trues imidlertid av spredningen av lirio, vannhyasint, en aggressiv søramerikansk plante som har etablert seg i sjøen, og som dekker store arealer og hindrer sollyset i å nå ned i vannet.

Turisttrafikken er konsentrert rundt båtturer til øya Janitzio. Underveis stopper båtene opp, og fiskere fra purépecha-folket demonstrerer fiske med de tradisjonelle sommerfuglhåvene. Spesielt er trafikken stor under på allehelgensaften, som feires med lys og mat på gravene til de døde på øya Janitzio og i landsbyene rundt.