Janitzio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Janitzio

Janitzio er den mest kjente av de fem øyene i Pátzcuaro-sjøen i delstaten Michoacán i Mexico. Øya er kjent som et viktig turistmål, og en rekke flatbunnede båter går i rutefart mellom fastlandet, spesielt fra havna i byen Pátzcuaro.

Statue av José Maria Morelos[rediger | rediger kilde]

Park på toppen av Janitzio hvor det også befinner seg en gigantisk statue av frigjøringshelten José María Morelos y Pavón

En 40 meter høy statue av José María Morelos y Pavón, Mexicos store frigjøringshelten i uavhengighetskrigen fra Spania, som ble påbegynt i 1933, står på øyas høyeste punkt. Besøkende kan klatre opp til toppen av statuen i en trapp som går i spiraler på innsiden. Langs de indre av murene er Morelos' liv og historie avbildet i veggmalerier av Ramon Alba de la Canal og andre kunstnere. På toppen kan man gjennom kikkhull er det et storslått utsyn over øya og en stor del av sjøen.

Folket[rediger | rediger kilde]

En del av innbyggerne på øya og i byene rundt innsjøen er etterkommere av urfolket purépecha, som hadde sitt kjerneområde rundt Pátzcuaro-sjøen. Før båtene legger til på øya, får alle en demonstrasjon av fisket med sommerfuglhåv, en tradisjonell fiskemetode ved sjøen. Folkedans ved brygga er også vanlig, spesielt maskedansen hvor danserne masker av lyshudete, blåøyde mennesker.

allehelgensaften, 1. november, feires forfedrene i en fargerik seremoni som forener purépecha-tradisjoner med katolsk religion. En prosesjon opplyst av talglys og ledsaget av salmesang fører til kirkegården, og her finner samvær med forfedrene sted med lys, mat, drikke og salmesang.

Klima[rediger | rediger kilde]

Det er en mild, vårlig temperatur tilstede det mest av året i nordlige sentrale høylandet i sentrale Mexico. Høylandet har et klima som blir beskrevet som mildt og tørt. Området rundt Janitzio oppnår sjelden temperaturer som går over 80 ° F — selv på sommermånedene. Dagstemperaturen forblir ganske fast året rundt, men det kan blir svært kjølig om nettene fra november til mars. Regnsesongen går fra mai til oktober hvor juli og august er det månedene som vanligvis har mest nedbør. Tordenvær kan oppstå brått og forventes i sommermånedene fra juni til september.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]