Hopp til innhold

Ottar Espeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ottar Espeland
Født9. apr. 1913[1][2][3]Rediger på Wikidata
Stavanger
Død10. sep. 1996[1][2][3]Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseBilledhugger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Ottar Espeland (født 9. april 1913 i Stavanger, død 10. september 1996 i Oslo) var en norsk bildehogger.

Han debuterte som 19-åring på Statens Høstutstilling og tre år senere vant han annenpremie i konkurransen om hovedstadens Holberg-monument.

Ottar Espeland var en helstøpt naturalist, som uanfektet av skiftende «-ismer» holdt fast ved denne uttrykksformen i hele sin 63 års skapende virksomhet.[trenger referanse] Hans siste arbeid, portrett­bysten av Elisabeth Knutsen, ble avduket i Rådhus-parken i Haugesund året før han døde.

Arbeider signert Ottar Espeland finnes mange steder i Norge: På Håkonsvern i Bergen skuer hans «Haakon VII» ut over Vågen og i statsrådsalen på Slottet står portrett bysten av «Olav V», utført i frihugget marmor. I hjembyen Stavanger har Ottar Espeland laget monumental­skulpturer av kjente borgere som hermetikk­gründeren Christian Bjelland og stor­rederne far og sønn Sigvald Bergesen. I en av byens gågater står hans «Gutt og ponni», som er blankpolert av ivrige små ryttere.

Han var strekt opptatt av yrker som nå er borte. Det resulterte i «Plankebær`n» i Fredrikstad og tre rallar­skulpturer;  på Vinstra i Gudbrandsdalen, i Uvdal nord i Numedal og èn ved NVEs hovedkvarter i Oslo. Hans talent for karakteranalyse spenner fra den vare, følsomt forfinete tolkningen av komponisten Fartein Valen, som møter publikum i Oslo Konserthus til den kompromissløst myndige general Otto Ruge på Akershus Festning.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Ottar_Espeland[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Ottar_Espeland, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b KulturNav, KulturNav-ID 1994b9ee-740f-4bb4-b8ef-6dc36c763273, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]