Osho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Rajneesh» Chandra Mohan Jain (hindi रजनीश चन्द्र मोहन जैन) (11. desember 193119. januar 1990), også kjent som Acharya Rajneesh fra 1960-tallet og framover, men kalte seg for Bhagwan Shree Rajneesh i løpet av 1970- og 1980-tallet, men tok navnet Osho i 1989. Han er indisk mystiker, guru og åndelig lærer.

Osho var en professor i filosofi. På 1960-tallet reiste han over hele India og holdt offentlige taler og ble da omstridt for snakke mot sosialisme, Mahatma Gandhi, og institusjonelle religioner. Han fremmet en mer åpen holdning til seksualitet, en holdning som ga ham betegnelsen «sexguru» i indisk og senere internasjonal presse. I 1970 bosatte han seg i Bombay hvor han tok til seg disipler og rollen som åndelig lærer. I 1974 flyttet han til Pune i India hvor han etablerte et ashram (form for hinduistisk kloster). Her ble det tilbudt terapier, noe som falt i smak hos et publikum fra Vesten, men fikk etterhvert problemer med de indiske myndigheter.

Grunnet dårlig helse, sammen med økende spenning, kritikk og mulige rettslige undersøkelser fra de indiske myndighetene flyttet Osho i 1981 til USA hvor han sammen med sine tilhengere etablerte et samfunn kjent som «Rajneeshpuram» i Oregon. I løpet av et år befant samfunnets ledelse i en konflikt med lokalbefolkningen, hovedsakelig over bruk av tomtearealer. I denne tiden fikk Osho mye oppmerksomhet for hans store samling av kostbare Rolls-Royce-biler. Samfunnet kollapset i 1985 da det ble avslørt at lederskapet hadde begått et antall alvorlige lovbrudd, blant annet angrep med bioterror mot beboerne i byen The Dalles i Oregon. Kort tid etter ble Osho arrestert og tiltalt for krenkelser av immigrasjonsloven. Han forlot USA i henhold til avtale med påtalemyndighetene. Han ga seg deretter ut på en tvungen verdensturne hvor 21 nasjoner nektet ham innreise og dro da tilbake til Pune hvor han døde i 1990. Hans ashram er i dag kjent som «Osho International Meditation Resort».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]