Rashtriya Swayamsevak Sangh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) er en hindunasjonalistisk organisasjon i India, grunnlagt i 1925. RSS er moderorganisasjonen innen det hindunasjonalistiske nettverket Sangh Parivar, hvori også blant annetdet store politiske parti BJP inngår. De flesta ledende personer i BJP har fått sin ideologiske skolering i RSS shakhas.

Historie[rediger | rediger kilde]

RSS ble grunnlagt i 1925 av Dr. Keshav Baliram Hedgewar. Organisadjonen ble forbudi en en period etter mordet på Mahatma Gandhi. Morderen, Nathuram Godse, var hindunasjonalist og hadde vært en swayamsevak. RSS ble imidlertid funnet uskyldig i den mistenkte innblandning i mordet, og forbudet ble opphevet.

Medlemmer av partiet grunnla i 1980 partiet Hindu Munnani i Tamil Nadu med tanke på å bekjempe hinduers konversjon til andre religioner.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

RSS er oppbygd av shakhas. Shakha er sanskrit for gren, og en shakha er en avdeling i RSS. Ordet benyttes også som betegnelse for de morgenmøtet som utgjør grunnen i RSS aktivitet. Disse møter består av gymnastiske øvelser, ideologiske diskusjoner og tidvis i noen grad av våpentrening. Antallet medlemmer (swayamsevaks) er uklart - RSS har ingen medlemsregister, men den som deltar i bevegelsens shakha anses som swayamsevak. RSS hevder selv at man har cirka 50.000 shakhas rundt om i landet.

Organisasjonens leder kalles sarsanghachalak, og den nåværende (2013) lederen er K.S. Sudarshan.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]