Hopp til innhold

Rashtriya Swayamsevak Sangh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) er en hindunasjonalistisk organisasjon i India, grunnlagt i 1925. RSS er moderorganisasjonen innen det hindunasjonalistiske nettverket Sangh Parivar, hvori også blant annetdet store politiske parti BJP inngår. De flesta ledende personer i BJP har fått sin ideologiske skolering i RSS shakhas.

Historie[rediger | rediger kilde]

RSS ble grunnlagt i 1925 av Dr. Keshav Baliram Hedgewar. Organisasjonen ble forbudt i en periode etter mordet på Mahatma Gandhi. Morderen, Nathuram Godse, var hindunasjonalist og hadde vært en swayamsevak. RSS ble imidlertid funnet uskyldig i den mistenkte innblandning i mordet, og forbudet ble opphevet.

Medlemmer av partiet grunnla i 1980 partiet Hindu Munnani i Tamil Nadu med tanke på å bekjempe hinduers konversjon til andre religioner.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

RSS er oppbygd av shakhas. Shakha er sanskrit for gren, og en shakha er en avdeling i RSS. Ordet benyttes også som betegnelse for de morgenmøtet som utgjør grunnen i RSS aktivitet. Disse møter består av gymnastiske øvelser, ideologiske diskusjoner og tidvis i noen grad av våpentrening. Antallet medlemmer (swayamsevaks) er uklart – RSS har ingen medlemsregister, men den som deltar i bevegelsens shakha anses som swayamsevak. RSS hevder selv at man har cirka 50.000 shakhas rundt om i landet.

Organisasjonens leder kalles sarsanghachalak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]