Ormsund Roklub

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ormsund Roklub
Nettsidehttps://www.ormsund.no/
LandNorge

Ormsund Roklub er en roklubb i Oslo som ble stiftet i 1883.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubbens opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Helt fra 1878 ble det gjennomført organiserte kapproinger i Ormsund. Den gang i regi av løytnant Hans Bassø, med assistanse fra en del av de menn som senere var blant initiativtagerne til å stifte klubben. Det var i første rekke gutter fra Bekkelaget, Ormøya, Malmøya og Ulvøya som deltok i disse regattaene. I juli i 1883 sendte de tre herrene J.A. Stampe, Carl Torgersen og Jonas Haanshus ut en innbydelse til et møte for å drøfte opprettelsen av en roklubb i området. På møtet som fant sted 21. juli 1883, var det 11 personer til stede, og på det samme møtet ble Ormsund Roklub formelt stiftet. J.A Stampe ble valgt til klubbens første formann.

Den første arbeidsoppgaven til det nyvalgte styret ble å forsøke å sikre den nye klubben en viss økonomi slik at man hadde mulighet til å anskaffe materiell og gjennomføre trening og konkurranser. Styret besluttet også å leie en del av stranden til proprietær H. Juel på Ormøya for oppføring med båthus og brygge. Den årlige leien var den gangen 5 kr. Spareskillingsbanken lånte klubben penger til oppføringen av det første klubbhuset. Hus og båter ble til sammen forsikret for 1.200 kr. Medlemstallet i klubben økte i løpet av høsten 1883 fra 11 til 29. Formannen i klubben gav også klubben en firer uterigger som var innkjøpt fra Drammen Båtbyggeri i gave.

Klubben hadde senere et rødt klubbhus i Ormsundveien på Nedre Bekkelaget, der atkomsten til Sydhavna nå er. Klubbhuset er nå på Malmøya.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Ormsund Roklubs klubbus i Ormsundveien, 1935

Klubben stilte lag i klassen «Firer med styrmann» i de olympiske leker i Stockholm 1912, og tok bronsemedalje. Mannskapet var Claus Høyer, Reidar Holter, Magnus Herseth, Frithjof Olstad og Olav Bjørnstad (styrmann).

Kjente roere fra klubben[rediger | rediger kilde]

I nyere tid[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]