Ordenen for sivile fortjenester (Frankrike)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for Ordenen for sivile fortjenester

Ordenen for sivile fortjenester (fransk: Ordre du mérite civile) er en fransk orden innstiftet 2. mai 1957 og avviklet ved etableringen av Den nasjonale fortjenstorden i 1963. Den ble tildelt for fortjenstfull innsats på innenriksdepartementets saksfelt, det være seg i statsforvaltningen eller i de forskjellige nivåer av lokalforvaltningen i Frankrike. Ordenen var en av flere ministerielle ordener innenfor saksfeltene dekket av departementene i Frankrikes sentralforvaltning. Den ble administrert av innenriksdepartementet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for sivile fortjenester var inndelt i tre grader:

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Ordenen for sivile fortjenester består av en blåemaljert stjerne med åtte lange og åtte korte stråler. Midtmedaljongen bærer et høyrevendt kvinnehode, republikkens personifikasjon, iført frygisk lue. Motivet er omgitt av omskriften «REPUBLIQUE FRANÇAISE». På revers står innskriften «MERITE CIVILE». Ordenstegnet for kommandører er opphengt i båndet i et ledd bestående av republikkens monogram, bokstavene «RF». For kommandører og offiserer er korset i gull, for riddere i sølv.

Ut over forskjellig materiale er ordenstegnene for de forskjellige grader identisk i utforming, men av ulik størrelse og opphengt i bånd av forskjellig type. For riddere bæres ordenstegnet i brystbånd, for offiserer i brystbånd med rosett. Kommandører har ordenstegnet i bånd om halsen.

Ordensbåndet er blått med en smal hvitkantet svart midtstripe.


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 141