Ordbog over det gamle norske Sprog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tittelbladet til første bind av den andre utgaven (1886)

Ordbog over det gamle norske Sprog er en ordbok fra norrønt (gammelnorsk og gammelislandsk) til norsk utarbeidet av den norske presten Johan Fritzner. Det er den største ordboken over dette språket.

Ordboken inneholder foruten ordforklaringer også relevante sitater fra norrøn litteratur og norrøne kildeskrifter som lover og brev (for eksempel Diplomatarium Norvegicum) med kildehenvisninger.

Historie[rediger | rediger kilde]

Johan Fritzner var i løpet av livet prest på mange steder i Norge, men ved siden av syslet han med utgivelsen av en norrøn ordbok. Selv om han var cand. theol., hadde han også studert norrøn filologi under Rudolf Keyser. Fra 1862 til 1867 utga han den første, ett bind store utgaven av Ordbog over det gamle norske Sprog. Etter at han hadde gått av som prest og flyttet inn til Christiania i 1878, gikk han i gang med en ny og større utgave.

Den andre utgaven av ordboken utkom med første bind (A–Hj) i 1886, og med andre (Hl–P) i 1891. I 1892 fikk Fritzner assistanse av to yngre filologer, kandidatene Berger og E. Paulsen, og året etter døde han, 82 år gammel. Arbeidet med det tredje bindet (R–Ö) av ordboken ble da overdratt til professor Carl Richard Unger, og utkom i 1896.

I 1954 besluttet Gammelnorsk Ordboksverk å gjenutgi ordboksverket. Det ble også utarbeidet et bind med tillegg og rettelser, utarbeidet av Finn Hødnebø (1972).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Finn Hødnebø: Forord til Ordbog over det gamle norske Sprog. IV. Oslo: Juul Møllers forlag, 1972.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]