Ord over grind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SitatDu går fram til mi inste grind,
og eg går òg fram til di.
Innanfor den er kvar av oss einsam,
og det skal vi alltid bli.
Sitat
Sitat fra Halldis Moren Vesaas' dikt «Ord over grind» (1955)

Ord over grind er et dikt av den norske forfatteren Halldis Moren Vesaas (1907–1995). Det ble skrevet i 1955 og drøfter forholdet mellom nærhet og avstand mellom venner og i parforhold. Ord over grind er et av forfatterens mest siterte dikt, og det ble valgt som tittel på en samling av diktene hennes som ble utgitt av Den norske Bokklubbens Lyrikklubb i 1965. Hun skriver selv i forordet til Ord over grind, utvalgte dikt at

SitatDei dikta som gjennom åra «steg ned» til meg har da òg vore eit slags biprodukt av det å leve. Har den nøyaste samanheng med det [...] Når livet bruste som høgst i ein, i lykke eller smerte, vart diktet til, gjorde teneste som ein ventil, rett og slett, som i den fosskokande gryta vi lærte om i fysikktimane da vi var små. I tider da det berre bobla så pent og passeleg i livsens gryte, vart det ingen dikt, eller i alle fall svært få. Dei melde seg ikkje da, og som regel nyttar det lite å mane dei fram.
[...] Program eller ikkje: Dikta i åra framover vart av seg sjølve uttrykk for dei mest allmennkvinnelege kjensler og opplevingar av alle, ettersom det var i dei åra ein gifta seg, fekk ein heim, vart mor.
Sitat

Diktet er blitt tonesatt flere ganger, blant annet av Tore Haraldsen, Terje Eliassen, Eva Holm Foosnæs, Tone Hulbækmo og Gisle Kverndokk. Det har dessuten blitt framført og innspilt av visesangere som Lars Klevstrand og Birgitte Grimstad og andre. Vinteren 1985 og 1991 oppførte Riksteatret Ord over grind, en forestilling med tekster av og om dikterparet Halldis Moren Vesaas og Tarjei Vesaas. I 1997 satte Rogaland teater opp Ord over grind : eit portrett av Halldis Moren Vesaas' liv og dikting framført av Mette Arnstad.


Musikkalbum[rediger | rediger kilde]

Ord over grind er også tittelen på et musikkalbum med Birgitte Grimstad, utgitt i 1977.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

 1. «Hvor jeg enn går»
 2. «Ord over grind»
 3. «Lill's koraldrøm»
 4. «Samarkand»
 5. «Den skamløse gamle damen»
 6. «Sol, vind og saltvann»
 7. «Lykkelig kjærlighet»
 8. «Din sang, min vise»
 9. «Rikelig glemsom»
 10. «Harehopp»
 11. «Hvite flekker»
 12. «Høstvise»
 13. «Nå stiger kvelden»
 14. «Slentrevise»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

musikkstubbDenne musikkalbum-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.